![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Będę niedługo pisał międzynarodowy serwis. Będzie to polegało na tym, że użytkownik wybierze język, w jakim chce, aby portal był wyświetlany, po czym cała strona zostanie wyświetlona w tym języku.
I mam takie pytanie: W jaki sposób zaimplementować to w kodzie? Czy użyć jakiejś tablicy (kilku tablic, z których każda będzie zawierała inny język)? Pozdrawiam Michał |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Jest taki temat w dziale PRO:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=44703 Możesz czytać albo od początku albo od końca, jak wolisz. Któryś mechanizm wybierzesz. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Osobiście robię to tak, że mam pliki. Każdy plik to osobny język, a jaki to będzie plik, xml, json, php, yaml to już twoja sprawa. Osobiście preferuje yamla. Do tego mam klasę do obsługi takiego języka i całość pięknie lata. Dodałem jeszcze taki jeden ficzer, nie wiem czy dobrze w sumie. Otóż, jest jeden podstawowy język, który można ustawić w konfiguracji. I załóżmy że ten język ma kompletne tłumaczenie. W przypadku innych języków to tłumaczenie może nie być kompletnie. Dlatego też rekursywnie łącze tablice i w przypadku kiedy w innym niż domyślny język nie będzie jakiegoś przetłumaczonego tekstu, zostanie to zastąpione tekstem z domyślnego języka. W ten sposób nie będę miał pustych miejsc, a dodatkowo zrobiłem sobie bardzo fajny moduł do tłumaczenia bezpośrednio z panelu administracyjnego (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Dziękuję! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 12:11 |