![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 28.07.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
napisałem prosty mini sklep internetowy w kilku językach. Mam panel administracyjny, w którym dodaje się produkty, problem polega na tym, że produkty muszą być w kilku językach. Zrobiłem już zakładki z językami, ale nie wiem jak to do bazy wrzucać. Czy zrobić w tabeli produkty, nowe pola (content_en, content_de, content_ru itd) czy osobną tabele i tam pola id, product_id, lang, conent. Przy dodawaniu produktu mam jeszcze pole "cena" i cena będzie inna zależna od wybranego języka. Jak to zrobić?
![]() Ten post edytował dstp 16.01.2012, 13:02:39 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz zrobić chociażby tabelkę "opisy" a w niej:
id_opisu id_produktu jezyk opis Następnie przy wyświetlaniu przedmiotu pobierasz wszystkie opisy dla id_produktu, następnie tworzysz link dla każdego jeżyka. I byś mógł dodawać tyle języków ile chcesz, w dodatku wszystko dynamicznie. Ten post edytował Rysh 16.01.2012, 13:16:40 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 3 Dołączył: 15.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Produkty:
ProduktID JezykID Jezyki: JezykID Jezyk Laczenie: ProduktID JezykID NazwaProd OpisProd CenaProd Tabela Produkty zawierać będzie ID wszystkich produktów we wszystkich językach. Tabela Jezyki zawierać będzie ID wszystkich języków i język. Tabela Laczenie zawierać będzie ID produktu, ID języka, Nazwę, Opis i Cenę produktu w tymże języku. Gdy będziesz chciał dodać nowy język do jakiegoś produktu to dodajesz nowy język do tabeli Produkty i zawartość do Laczenie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 28.07.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Możesz zrobić chociażby tabelkę "opisy" a w niej: id_opisu id_produktu jezyk opis Następnie przy wyświetlaniu przedmiotu pobierasz wszystkie opisy dla id_produktu, następnie tworzysz link dla każdego jeżyka. I byś mógł dodawać tyle języków ile chcesz, w dodatku wszystko dynamicznie. a jak w panelu mam zrobić dodawanie i edycje? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak w panelu mam zrobić dodawanie i edycje? Wchodzisz w edycję przedmiotu, masz dodaj opis w języku i prosty formularz: Kod <form method="POST"> <input type="hidden" value="$id_produktu" name="id_produktu" /> <input type="text" name="jezyk" /><br /> <textarea name="opis_w_jezyku" /></textarea><br /> <input type="submit" value="Dodaj" name="dodaj" /> W input jezyk wpisujesz sobie skróconą nazwę jezyka np, en, de, es... (zawsze możesz dodać tam pole wyboru zamiast ręcznego wprowadznia skótu kraju). Edycja prawie identycznie, tylko w text dajesz value z bazy, to samo w textarea - tylko zamiast nowego wpisu edytujesz poprzedni. Przynajmniej ja to tak widzę. Ten post edytował Rysh 16.01.2012, 16:40:16 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 02:19 |