![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 0 Dołączył: 7.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam .Otóz mam problem oto trochę z kodu html:
oto kod css: div#cont { display:inline-block; margin:auto; width:auto; height:auto; text-align: center; } div#arrowleft { float:left; margin:auto; width:200px; height:100%; background-color:#F00; text-align: center; } div#arrowleftimage { width:20px; height:30px; background-color:#400; } div#arrowright { width:200px; height:320px; float:left; background-color:#0f0; } div#contimage{ float:left; } Teraz tak chodzi mi o to aby,div CONT chce aby miał szerokość automatyczną,wysokość także i się centrował poziomo(i jest tutaj ok),dalej contimage ,arrowleft,arrowright też mają być wycentrowane poziomo i jest dobrze,ale nie mogę zrobic tak aby arrowleft miał wysokość swojego rodzica auto,i jego dziecko arrowleftimage było wycentrowane pionowo i poziomi(bardziej mi zależy aby chociaż tą drugą czynność się udało zrobić).Proszę bardzo o pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trochę źle podchodzisz do tematu..
1. Żeby móc nadać height: 100%; jakiś rodzic musi mieć określoną wysokość...bo tak robi nam się coś takiego: Przyjmij height "cont" (nieokreślone więc szukam dalej) -> przyjmij height "body" (nieokreślone więc szukam dalej) -> przyjmij height "html", nieokreślone więc pasuje, bo już nie ma wyższego rodzica. 2. Żeby wycentrować w poziomie "arrowleftimage" dodaj:
3. Żeby wycentrować w pionie musiałbyś mieć ustaloną wysokość, ewentualnie możesz się pobawić JS i do podpunktu 1. chyba też musiałbyś użyć JS, skoro ma być dynamicznie generowana szerokość i wysokość DIV. Ewentualnie możesz pokombinować z margin-top: -50%; Ten post edytował Damonsson 13.01.2012, 19:14:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 0 Dołączył: 7.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no fakt pochrzaniłem coś,dokładnie chodzi mi teraz o ten przykład:
div#center2 { background-image: url("center2.jpg"); width:100%; height:auto; background-position: center top; border-color:none; text-align: center; } div#cont { display:inline-block; margin:auto; width:auto; height:auto; text-align: center; } div#arrowleft { float:left; text-align: center; width:86px; height:100%; margin-top:40px; background-color:#0F0; } div#arrowright { background-color:#00f; height:100%; float:left; text-align: center; width:86px; height:280px; margin-top:40px; } div#contimage{ float:left; } div#image1{ margin-top:40px; margin-bottom:40px; margin-left:10px; margin-right:10px; float:left; background-image: url("image1.jpg"); border-style:solid; border-color: #333; border-width: 5px; width:280px; height:280px; } div#image2{ margin-top:40px; margin-bottom:40px; margin-left:10px; margin-right:10px; float:left; background-image: url("image2.jpg"); border-style:solid; border-color: #333; border-width: 5px; width:280px; height:280px; } Teraz tak chcę aby arrowleft miał wysokość height:100% czyli rodzica,rodzic CONT ma wysokość automatyczną więc lipa, ale w CONT mieszczą się dzieci które dają wysokość :280px,i właśnie z tego względu chciałbym aby te CONT(który ma wysokość auto) chciałbym aby przyjął wysokość tych dzieci,i potem ten arrowleft który ma 100% przyjął wysokość CONT.Czy da sie to jakoś zrobić ![]() CONT.height=CONTIMAGE.height(image1.height=280px); ARROWLEFT.height=CONT; Potrzebuje to dlatego że chcę wsadzić do arrowleft jakąś grafike ze strzałką i potem wyśrodkować tą strzałke wedłóg wysokości image1.(czyli zdjęć) Proszę o pomoc |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:54 |