![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 28.07.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
napisałem sobie funkcje w stylu:
i teraz mam pytanie: czy za każdym razem jak wywołuje tą funkcje to robi się 1 zapytanie? mam np. edycje ustawień strony tj. admin_email, default_language, itd. i teraz przy edycji ustawień (mam prosty panel) wczytuje te ustawienia do inputów, np. tak: i za każdym razie zapytanie się wykonuje? czy to jest optymalne rozwiązanie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 31 Dołączył: 14.12.2010 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie jet to optymalne rozwiązanie, bo za każdym razem żeby pobrać jedną wartość robisz zapytanie do bazy. Zainteresuj się cachem danych ew pobierz wszystkie do tablicy i odczytuj z tablicy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i teraz mam pytanie: czy za każdym razem jak wywołuje tą funkcje to robi się 1 zapytanie? (...) i za każdym razie zapytanie się wykonuje? czy to jest optymalne rozwiązanie? Najlepiej, jak sam sprawdzisz, ile razy się wykonuje. Wystarczy, że przejrzysz log MySQL (General query log). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 10:32 |