![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Dopiero co zaczynam moją przygodę z JavaScript. Chciałem napisać prostą funkcję która sprawdzała by mi czy podane pole nie jest puste, niestety coś skopałem i nie działa. Oto kod:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 31 Dołączył: 14.12.2010 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poprawiony kod :
i wywoła to na jakimś wyzwalaczu onBlur , onFocus itp, bez sensu wywoływać sprawdzanie od razu przy ładowaniu strony -------------------- Jeżeli pomogłem kliknij "Pomógł" :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie działa :/
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten kod ma wiele błędów, a nie tylko ten wskazany przez ~Ilware. No, ale że się uczysz to można Ci wybaczyć( kod jest ładnie napisany, a często wśród początkujących programistów JS jest on tragiczny ):
1. Cytat isNotEmpty(pers); Przy wywołaniu funkcji przekazujesz id elementu. ID jest tekstem, więc musisz go przekazać jako string, czyli w "2. ~Ilware pokazał Ci jaką linię dopisać, żeby pobrać element i dopiero wtedy na nim operować 3. Nie .ClassName ,a .className 4. W ogóle skrypt nie odnajdzie elementu i nie będzie mógł wykonywać na nim żadnych operacji - to najważniejszy błąd. Chodzi o to, że... najpierw przeczytaj co to jest DOM( http://kurs.browsehappy.pl/Definicja/DOM ), a teraz w skróci wyjaśniając żeby znaleźć element czy wykonać na nim operację musi on być załadowany w drzewie DOM. Odbywa się to wielu przypadkach, ale najczęstsze to: - Kod <span>element 1<span> <script> //w tym miejscu możesz operować na "element 1", ale "element 2" nie ma w drzewie DOM </script> <span> element 2</span> - używając odpowiednich zdarzeń np. onload lub onlick( żeby kliknąć na element, musi on być już załadowany, więc sprawa się rozwiązuje sama ) 5. Zastosuj się do rady ~Ilware odnośnie onblur -> wtedy DOM będzie już załadowane To chyba tyle. W razie pytań... pytaj ![]() Pozdrawiam --edit-- Nigdy na forum nie pisz "nie działa", bo to żadna wskazówka. Jeśli już pokaż co wskazuje konsola błędów. Jak próbowałeś samemu poprawić kod itd. - taka rada na przyszłość. Ten post edytował kamil4u 11.01.2012, 15:11:31 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 3 Dołączył: 25.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 05:10 |