![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
Od jakiegoś czasu myślę nad tym w jaki sposób uzyskać potwierdzenie wyświetlenia/odczytania wiadomości wysłanej za pomocą funkcji mail. Dodanie nagłówków X-Confirm-Reading-To: i Return-Receipt-To: nie rozwiązuje sprawy - wystarczy, że ktoś wybierze opcję "Nie wysyłaj powiadomienia/potwierdzenia" i mamy fiasko. Próbowałem też zrobić to w taki sposób: W treści wysyłanej wiadomości umieszczałem plik img, którego adres odwoływał się do pliku .php na serwerze. Wczytanie pliku img było jednoznaczne z pobraniem źródła, do którego odnosił się ów adres. W źródle pliku znajdowała się funkcja mail(), która wysyłała maila-powiadomienie o wyświetleniu wiadomości. Ponieważ nie jest to plik graficzny, znacznik IMG nie jest widoczny w wyświetlanej wiadomości (w źródle owszem). Niestety rozwiązanie nie działa na co najmniej jednym serwisie świadczącym usługi poczty elektronicznej - np. onet.pl. Więc prawdopodobnie wykoleja się też na menadżerach pocztowych, co czyni powyższe rozwiązanie nieużytecznym. Będę wdzięczny za udzielone wskazówki. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
Cytat Ponieważ nie jest to plik graficzny, znacznik IMG nie jest widoczny w wyświetlanej wiadomości (w źródle owszem). Nie jest widoczny, ponieważ klienty pocztowe bez zezwolenia domyślnie nie wyświetlają obrazu. Cytat nie rozwiązuje sprawy - wystarczy, że ktoś wybierze opcję "Nie wysyłaj powiadomienia/potwierdzenia" i mamy fiasko. Nie ma żadnego sposobu na sprawdzenie, czy wiadomość e-mail została odczytana przez odbiorcę. W żaden sposób go do tego nie zmusisz. A te nagłówki nie przechodzą w np. GMailu. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Nie jest widoczny, ponieważ klienty pocztowe bez zezwolenia domyślnie nie wyświetlają obrazu. Zgadza się, jest tak w przypadku znacznika IMG. Rozwiązaniem jest użycie css i atrybutu background-image. Wówczas zgoda o wyświetlanie obrazków nie pojawia się. Nie sprawdza się to, jeżeli klient pocztowy nie obsługuje html. Nie ma żadnego sposobu na sprawdzenie, czy wiadomość e-mail została odczytana przez odbiorcę. W żaden sposób go do tego nie zmusisz. A te nagłówki nie przechodzą w np. GMailu. Nie zagłębiałem się w sposób działania serwisów do mailingowania, których jedną z zalet jest właśnie raport z dostarczonych wiadomości. Jeżeli raporty te dotyczą jedynie wiadomości, których potwierdzanie odczytania odbywa się w ręczny sposób, to nie mam więcej pytań. Dzięki erix za odpowiedź, ale wciąż po cichu wierzę, że taka możliwość istnieje i jeszcze chwilę poczekam na głos innych forumowiczów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
Cytat Zgadza się, jest tak w przypadku znacznika IMG. Rozwiązaniem jest użycie css i atrybutu background-image. Wówczas zgoda o wyświetlanie obrazków nie pojawia się. Hmm, sęk w tym, że klienty też i to potrafią wycinać. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) http://www.campaignmonitor.com/css/ Poza tym, obrazki, to obrazki - jakakolwiek zawartość zewnętrzna jest domyślnie wycinana, chyba że wyrazisz na to zgodę albo sam dodasz domenę do whitelisty. Cytat Jeżeli raporty te dotyczą jedynie wiadomości, których potwierdzanie odczytania odbywa się w ręczny sposób, to nie mam więcej pytań. Raczej chodzi o dostarczenia. Przeczytania, to pewnie aktywność wykorzystywanych w nich linkach. A zauważ, że nie prowadzą one bezpośrednio do celu. Cytat Dzięki erix za odpowiedź, ale wciąż po cichu wierzę, że taka możliwość istnieje i jeszcze chwilę poczekam na głos innych forumowiczów A wyżej d... podskoczysz? Przerabiałem temat mailingów aż za długo i samo stworzenie szablonu, to już niezła orka po glebie z betonu. Niemniej jednak, życzę powodzenia. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 22.12.2025 - 16:51 |