![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 3 Dołączył: 18.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam taki kod, który ma za zadanie określić kategorię i sumę wydatków za konktretną kategorię i ogólną sumę wydatków: Zrobiłem to w następujący sposób
I wszystko OK. Działa jak powinno. Jednak chciałbym się dowiedzieć czy da użyć funkcji array_sum, tak żeby nie trzeba było zadawać 2 osobnych pytań. Chodzi mi o to czy w zmianną $suma możnaby potraktować jako array. Mam jakieś zaćmienie, bo nie bardzo wiem jak to zrobić. Może ktoś mi dać jakąś podpowiedź? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1) Co robi pierwsze zapytanie a co robi drugie zapytanie
2) group by 1 - co to robi? ps: jeśli drugie zapytanie ma zwracać sumę wszystkiego z pierwszego zapytania, to dodawać w php nie umiesz? W pierwszej petli robisz: $pelna_suma += $suma; I juz. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Czyli w takim razie odpowiedzią jest moj PS z poprzedniego posta
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 3 Dołączył: 18.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przepraszam coś i mi wczoraj wypadło i nie miałem dostępu do netu.
Więc dokładnie chodzi mi o taką tabelę kategoria kwota kat1 50 kat2 100 kat3 3.5 SUMA 153.5 I generalnie kod który mam spełnia swoje zadanie. Chodzi mi o możliwość ewentualnego użycie funkcji array_sum na postawie danych $suma, a nie wyciąganie sumy z dodatkowego pytania. Stąd moje pytanie. |
|
|
![]()
|
|
Przecież odpowiedź padła w moim pierwszym poście w tym temacie. Przeczytałeś to w ogóle?
Cytat ps: jeśli drugie zapytanie ma zwracać sumę wszystkiego z pierwszego zapytania, to dodawać w php nie umiesz?
W pierwszej petli robisz: $pelna_suma += $suma; I juz. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Jakieś zaćmienie z rana dzięki - o to właśnie chodziło.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:42 |