Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> [php][mysql] Wstawianie danych jednoczesnie w 4 tabele - można ?
Mayka

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Mam taki mały problem i nie bardzo wiem jak to rozwiązać, czy jest jakoś możliwośc żeby wstawić dane jednoczesnie do 4 tabel ? a nie 4 zapytaniami ?
Bo odczytywanie w jednym zapytaniu bez wiekszego problemu, a co z zapisem do tabeli ? Można wogole ?
Go to the top of the page
+Quote Post
Uriziel01

-----

Na pewno możesz przy pomocy transakcji:
http://www.databasejournal.com/features/my...ns-in-MySQL.htm
A czy w jakiś inny sposób, niestety nie wiem.

EDIT:
W specyficznych przypadkachPo przemyśleniu jeszcze w ten sposób:
Kod
INSERT INTO table1(c1, c2, c3), table2(c4, c5, c6) VALUES ('v1', 'v2','v3',v4, 'v5', 'v6');

Ten post edytował Uriziel01 9.01.2012, 12:56:17
+Quote Post
mortus

-----

Cytat(Uriziel01 @ 9.01.2012, 12:42:05 ) *
Na pewno możesz przy pomocy transakcji:
http://www.databasejournal.com/features/my...ns-in-MySQL.htm
A czy w jakiś inny sposób, niestety nie wiem.

EDIT:
W specyficznych przypadkachPo przemyśleniu jeszcze w ten sposób:
Kod
INSERT INTO table1(c1, c2, c3), table2(c4, c5, c6) VALUES ('v1', 'v2','v3',v4, 'v5', 'v6');

W jakich to specyficznych przypadkach? Próbowałeś chociaż?

Albo transakcje, albo procedura.
+Quote Post
Uriziel01

-----

Cytat(mortus @ 9.01.2012, 13:02:27 ) *
W jakich to specyficznych przypadkach? Próbowałeś chociaż?

Albo transakcje, albo procedura.

1)Oczy mnie mylą czy ten kawałek akapitu jest przekreślony, no cóż może to tylko mój monitor.
2)Oczywiście że nie próbowałem, oparłem się na doświadczeniach innych po znalezieniu kilku jednakowych wyników w 'popularnej wyszukiwarce', przepraszam że ośmieliłem się stwierdzić że skoro działa to dla kilku innych osób zadziała i dla pana @Mayka. mea culpa.
+Quote Post
mortus

-----

Cytat(Uriziel01 @ 9.01.2012, 13:11:53 ) *
1)Oczy mnie mylą czy ten kawałek akapitu jest przekreślony, no cóż może to tylko mój monitor.
2)Oczywiście że nie próbowałem, oparłem się na doświadczeniach innych po znalezieniu kilku jednakowych wyników w 'popularnej wyszukiwarce', przepraszam że ośmieliłem się stwierdzić że skoro działa to dla kilku innych osób zadziała i dla pana @Mayka. mea culpa.

1. Przekreśliłeś w trakcie gdy pisałem posta.
2. To, że ktoś pyta, czy tak można, nie oznacza, że tak można. W większości tych samych wyników z tej samej wyszukiwarki to była tylko niewielka część tematu, który w konsekwencji zawsze kończył się podsumowaniem, że tak się nie da.

Nie chodzi o to, że chcę się czegoś uczepić. Ale skoro już pofatygowałeś się, żeby poszukać, to trzeba było przynajmniej przewinąć strony do końca albo choćby do połowy. Tymczasem wprowadzasz użytkownika @Mayka w błąd.

Ten post edytował mortus 9.01.2012, 13:18:20
+Quote Post
Mayka

-----

Ja tez kozystalem z 'popularnej wyszukiwarki' ale nie znalazlem nic co by mnie usatysfakcjonowalo wiec pytam was jako bardziej doswiadczonych programistow (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Czyli sie nie da ?
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

Nie można jednym zapytaniem włożyć danych do kilku tabel.

Może napisz po co ci to dokładnie i czemu aż tak bardzo cię bolą te 4 zapytania?
+Quote Post
Mayka

-----

Chodzi mi o to że w 4 tabelach przechowuje dane które łączą sie przez id, i teraz dodajemy: pierwsze zapytanie jest ok, drugie ok, a na 3 cos sie wywaliło i teraz robi sie bałagan.. Bo pierwsze 2 są a 3 i 4 niema. I dlatego pytam czy to można jakoś zrobić za jednym zamachem.

Ten post edytował Mayka 9.01.2012, 17:59:36
+Quote Post
bartez119

-----

To jak jest błąd w 3 zapytaniu to wypadało by je sprawdzić czy jest poprawne? Po za tym 4 zapytania to jeszcze nie jest dużo.
+Quote Post
Mayka

-----

A jak sprawdzic czy dany insert wykona sie poprawnie nie wykonujac go ?
+Quote Post
mortus

-----

Kolega @Uriziel01 podał przecież odnośnik do strony, na której znajduje się rozwiązanie problemu. Jeśli tabele działają na silniku InnoDB to użyj transakcji:
  1. START TRANSACTION;
  2. -- INSERT 1
  3. -- INSERT 2
  4. -- INSERT 3
  5. -- INSERT 4
  6. COMMIT;

Wtedy dane zostaną zapisane albo we wszystkich tabelach, albo w żadnej. Jeśli korzystasz z silnika, który domyślnie transakcji nie obsługuje, to poszukaj odpowiedniego rozwiązania w Google używając słowa "transaction". Można znaleźć nawet gotowe i darmowe rozwiązania, choćby dla silnika MyISAM. Oczywiście pomiędzy kolejnymi INSERT-ami możesz sobie dane dowolnie obrabiać po stronie PHP.

UWAGA: Korzystanie z transakcji po stronie PHP może wyglądać różnie. Jeśli dobrze pamiętam, to PDO posiada zaimplementowane wsparcie dla transakcji i najlepiej z tego wsparcia/rozwiązania skorzystać.
+Quote Post
Niktoś

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Cytat
Nie można jednym zapytaniem włożyć danych do kilku tabel.

Może napisz po co ci to dokładnie i czemu aż tak bardzo cię bolą te 4 zapytania?

Za pomocą PDO i procedury składowej na pewno by się dało.

Ten post edytował Niktoś 10.01.2012, 02:10:25
+Quote Post
nospor

Tja.... tylko, że ta Twoja jedna procedura i tak będzie zawierała w sobie 4 zapytania będące insertami. Jak się trzecie wywali to i tak dwa pozostałe zostaną wykonane. Też mi niesamowite rozwiązanie problemu :/
Odpowiedź już padła: transakcje.
+Quote Post
Niktoś

X----

Cytat
Tja.... tylko, że ta Twoja jedna procedura i tak będzie zawierała w sobie 4 zapytania będące insertami.

Owszem,w procedurze będą,ale w kodzie php robisz tylko jedno zapytanie.

Cytat
Jak się trzecie wywali to i tak dwa pozostałe zostaną wykonane.

A niby jak,dlatego poleciłem PDO,aby użyć parametrów w procedurze.

Do tych czterech insertów używamy tych samych parametrów-nie ma opcji ,żeby jakieś zapytanie się nie wykonało.
Albo wszystkie zapytania się wykonają albo ,żadne ,gdyż w każdym zapytaniu ,będą wykorzystywane te same parametry.
Cytat
Też mi niesamowite rozwiązanie problemu :/

Zawsze jakieś.
+Quote Post
nospor

1) Nie przeczytałeś rozwinięcia problemu przez autora. To że w php bedzie miał jedno zapytanie a nie 4 nie rozwiązuje w zaden sposób problemu
2) Nie przeczytałeś innych postów bo procedura już padła w innym poście.
3)
Cytat
A niby jak,dlatego poleciłem PDO,aby użyć parametrów w procedurze.
A co ma piernik do wiatraka? Zapytanie może się wywalić od tak sobie, niezależnie czy masz parametry czy ich nie masz.

Odpowiedzią są transkacje.

4)
Cytat
Zawsze jakieś.

Pytajacy: hej, mam problem, nie mogę otworzyć okna w samochodzie
Odpowiadający: Kup sobie nowy samochód
Moderator: Durne rozwiazanie
Odpowiadajacy: zawsze jakies
....
(IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
+Quote Post
Niktoś

X----

Cytat
Zapytanie może się wywalić od tak sobie, niezależnie czy masz parametry czy ich nie masz.

Od tak sobie to się może wywalić cała aplikacja pisana w php i serwer apache -to nie jest argument.

Gdybym nie robił tego u siebie,to bym Tobie przyznał rację.Jednak wiem jakby to działało.I wiem ,że jest możliwe za pomocą procedury przypisać te same dane do 4 innych tabel o tej samej strukturze.

Może tranzakcje są lepszym rozwiązaniem,ale proszę Cię nie pisz ,że za pomocą procedury się nie da ,albo zapytanie może się wywalić od tak sobie.Za pomocą procedur robię bardziej skomplikowane rzeczy,które raczej w języku PHP i MySQL długo jeszcze nie będą dostępne.

Ten post edytował Niktoś 10.01.2012, 15:23:10
+Quote Post
mortus

-----

Cytat(Niktoś @ 10.01.2012, 14:52:29 ) *
Do tych czterech insertów używamy tych samych parametrów-nie ma opcji ,żeby jakieś zapytanie się nie wykonało.
Albo wszystkie zapytania się wykonają albo ,żadne ,gdyż w każdym zapytaniu ,będą wykorzystywane te same parametry.

A jaki jest sens dodawania takich samych danych do czterech różnych tabel? No chyba, że ja nie umiem czytać, albo nie potrafię tego tekstu zrozumieć. Autorce/owi nie chodzi o takie same dane!

W procedurze wyglądałoby to tak, że np. pierwsze pięć parametrów trafia do tabeli pierwszej, drugie pięć parametrów trafia do tabeli drugiej, kolejne trzy trafiają do tabeli trzeciej i ostanie dwa trafiają do tabeli czwartej. Dodatkowo do tabeli drugiej, trzeciej i czwartej trafia identyfikator rekordu wstawionego do tabeli pierwszej. W związku z tym powyższe/cytowane zdania mijają się z prawdą. Każde z tych zapytań, służących do wstawiania danych może się wywalić, a autorowi/ce tematu zależy na tym, aby w przypadku "wywalenia" się któregoś z zapytań, żadne dane nie zostały do bazy dodane. Wniosek jest taki, że procedura musi korzystać z transakcji.

Jednoznaczna odpowiedź na pytanie: transakcje.

Ten post edytował mortus 10.01.2012, 15:24:45
+Quote Post
nospor

@Niktoś przeczytaj post mortusa
+Quote Post
Niktoś

X----

No faktycznie ,w tym przypadku rozwiązanie lepsze ,powiem jedynie że w MSSQL i T-SQL da rady byłoby to zrobić samą procedurą:
Aby mieć pewność czy wszystkie zapytania w procedurze wykonają się poprawnie dajemy:
  1. BEGIN TRY
  2. { sql_statement | statement_block }
  3. END TRY
  4. BEGIN CATCH
  5. [ { sql_statement | statement_block } ]
  6. END CATCH
  7. [ ; ]

W MYSQL nie ma bloków try,catch.

Ten post edytował Niktoś 10.01.2012, 15:53:55
+Quote Post
mortus

-----

Każdy system bazodanowy ma swoje wady i zalety. W jednym pewne rzeczy zrobisz szybciej, w drugim trzeba się nagimnastykować. Alternatywą dla T-SQL-owego bloku TRY ... CATCH ... mogą być uchwyty warunków (tłumaczenie dosłowne, więc nie wiem, czy do końca prawidłowe), choć służą one raczej do obsługi błędów od strony administracyjnej.

Jednak w temacie nie chodzi o porównywanie jednego i drugiego systemu bazodanowego, a o to, jak rozwiązać pewien problem w MySQL. Rozwiązaniem są transakcje.

EDIT: De facto w większości przykładów z jakimi się spotkałem wewnątrz bloku TRY wykorzystuje się transakcje przy wykonywaniu większej ilości zapytań, więc nie jestem wcale przekonany, czy użycie samego bloku TRY ... CATCH ... zda egzamin i czy dane nie zostaną jednak do którejś z tabel wstawione. Jak będę miał okazję, to sprawdzę.

Po dłuższym namyślę dochodzę do wniosku, że sam blok TRY ... CATCH ... nie wystarczy, a jako że nie można ich zagnieżdżać rozwiązanie to nie zda egzaminu i też trzeba będzie użyć transakcji.

Ten post edytował mortus 10.01.2012, 16:54:59
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 26.09.2025 - 02:38