![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam serię tabel jenda po drugiej jako daną wejściową. Każda z tabel zawiera kilka podstawowych informacji typu nazwa, adres www, opis, itp. Chcę wyciągnąć z pliku źródłowego wszystkie te informacje za pomocą wyrażenia regularnego i wrzucić do bazy danych. Używam do tego celu funkcji: Gdy zastosuję wzorzec do wyciągnięcia informacji z wierszów tabel zawierających link do www:
Wzorzec działa poprawnie, tam gdzie pole www jest w tabeli uzupełnione to znajduje link a jak pole jest puste to nie przeszkadza to w wszukaniu następnych pól. Wzorzec dla wszystkich pól jednej tabeli wygląda tak
Wzorzec ten działa ale niestety pojawia się tutaj problem gdy napotka on tabelę która będzie miała pole WWW puste. Wówczas brak jest dopasowania do tabeli i jedyne co zwraca to wyniki do momentu napotaknia tabeli bez linku www. Próbowałem zmienić ten wzorzec ujmując całą kotwicę zawierającą link w warunek 0 lub więcej []* ale niestety zmiana wzorca na:
nic nie zmienia. W związku z tym chciałbym się zapytać 1.Czy można zagnieżdżać *? 2.Jak można rozwiązać powyższy problem |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:53 |