Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP][MySQL][MVC] Zmienny template, Zmianny u-d strony w zależności od wielu elementów.
Adi32
post 7.01.2012, 12:16:54
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witajcie,

mam do zrobienia projekt na wzorcu architektonicznym MVC. Projekt jak projekt - strona z CMSem z małym dodatkiem.

Chodzi o to, że układ strony ma nie być stały, to znaczy jeżeli nie ma żadnego boxa do umieszczenia z prawej strony, to prawej strony ma nie być a content ba się rozciągnąć, to nie wszystko - w CMS-ie ma być możliwość zarządzania wszystkimi elementami np. czy menu (w tym przypadku pobierane z bazy) ma być z lewej strony jako lista element pod elementem czy na pasku na górze pod topem. Wychodzi kilkadziesiąt różnych wariacji z tymi widokami a na pewno nie będę robił dla każdej możliwości oddzielnego templata.

Ponadto widok ma być zależny nie tylko od tego co admin ustali w PA ale od uprawnień użytkowników.

Mam kilka pomysłów - główny to zrobić klasę która będzie budowała cały template po wykonaniu się kontrolera.
Miewam też myśli o metaprogramowaiu ale to chyba zbyt odważny krok...

Co Wy o tym myślicie? Spotkaliście się z takim problemem?

--------------------
Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
Go to the top of the page
+Quote Post
pedro84
post 7.01.2012, 12:19:11
Post #2

Grupa: Nieautoryzowani

-----

Nie prościej takie regiony tworzyć po prostu w danej skórce CMSa (vide Drupal)?

--------------------
Google knows the answer...
+Quote Post
Adi32
post 8.01.2012, 13:28:18
Post #3

-----

Nie miałem styczności z drupalem, może coś więcej?

--------------------
+Quote Post
Uriziel01
post 8.01.2012, 15:03:03
Post #4

-----

Wydaje mi się że jakiś banalny skrypt w jQuery który umożliwi automatyczny resize odpowiednich div'ów. W dodatku zapisana do bazy danych lista elementów wraz z ich położeniem. Umożliwia to także łatwe dodawanie/edycje i usuwanie kolejnych elementów. Robiłem coś podobnego kilka tygodni tego do menu w sklepie internetowym dla jednego z klientów i do tej pory działa bez zarzutów.
+Quote Post
Adi32
post 8.01.2012, 15:07:11
Post #5

-----

Do tej pory również użuwałem jQuery do tego i sie sprawdza. Teraz zacząłem myśleć o czymś bardziej zaawansowanym w całości na PHP (wstarczy zmienna nazwa klasy (CSS) do resizów itd).

Prawdopodobnie zostane przy tym rozwiązaniu. Myślałem, że może ktoś wpadł na inne rozwiązanie.

Z doświadczenia staram się unikać JS do rzeczy które (teoretycznie) mógłbym zastąpić PHP czy nawet HTMLem.

--------------------
+Quote Post
Uriziel01
post 8.01.2012, 15:13:56
Post #6

-----

No wiesz tylko że JS to obciążenie dla maszyny użytkownika nie dla naszego serwera. Ja zawsze wychodzę z założenia że lepiej jak najbardziej odciążyć serwer. Oczywiście że można to wykonać na CSS + PHP, ale wydaje mi się że implementacja była by trudniejsza.
+Quote Post
Adi32
post 8.01.2012, 15:19:55
Post #7

-----

Cytat(Uriziel01 @ 8.01.2012, 15:13:56 ) *
No wiesz tylko że JS to obciążenie dla maszyny użytkownika nie dla naszego serwera.

Wiem co kogo obciąża - jednak pozostanę przy swoim zdaniu. Wolę zrzucić na PHP zadania które mógłby wykonać JS. Potrafie w jakimś stopniu optymalizować kod i przy niewielkich i średnich stronach wiem, że nie muszę się martwić o serwer.

Cytat(Uriziel01 @ 8.01.2012, 15:13:56 ) *
Ja zawsze wychodzę z założenia że lepiej jak najbardziej odciążyć serwer. Oczywiście że można to wykonać na CSS + PHP, ale wydaje mi się że implementacja była by trudniejsza.

Trudniejsza implementacja to może i fakt ale dawo juz zauważyłem, że w programowaniu nie zawsze należy się kierować łatwością implementacji.

W każdym razie to jest styl pisania kodu także nie piszę, że nie masz racji.

Ten post edytował Adi32 8.01.2012, 15:20:56

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.07.2025 - 12:11