![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%)
|
Tego Tobie nie powiem,żadnym ekspertem nie nazwałbym się,robie głównie na webformsach ,w MVC nie robie ,miałem ściągnięty przez okres 1 miesiąca wersje profesional bo potrzebowałem przekompilować bibliotekę Ajaxa control tools za pomocą pewnego rozszerzenia ,którego nie mogłem doinstalować do wersji ekspress.Powiem tyle ,że programowało mi się tak samo w ekspress jak i professional,żadnych mega różnic wydajnościowych nie widziałem.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Widzę że wywołałem niezłą dyskusję, a w międzyczasie zabrałem się za testowanie ASP.Net w wersji "MVC" oraz "Forms" - przerobiłem podstawowe tutoriale z zakresu generowania stron, formularzy. Porównując do ASP widzianego gdzieś w 2004, 2005 roku, to jest bajka (wrażenia pozytywne). Porównać do PHP nie mogę bo za mało umiem w ASP.NET, ale generowanie i pisanie kodu jest bardzo wygodne i nie tracę orientacji gdzie co robię przy modelu MVC (czasem "M" z "C" się mieszało po zbyt długim kodowaniu).
Przy okazji wyszła drobna różnica pomiędzy Express a Professional w zakresie zarządzania projektem, która może być przydatna w kodowaniu: w Express nie potrafiłem założyć "solution" które grupowałoby kilka elementów razem. Rozwiązanie jest proste, ale wymaga wygenerowania czystego "solution" z potrzebnymi komponentami na professional i zaimportowanie do Express'a. Trochę kiepsko wygląda kodowanie części "View" w ASP.NET MVC, bo nie ma gotowych komponentów Ajax'owych, a z tego co doczytałem, to ich generowanie opiera się na jQuery i ręcznym doklepywaniu kodu obsługującego kontrolkę. Nie jest to wada, ale chciałbym być wyręczony w tym zakresie, bo tak samo mam pisząc w PHP lub może nieco lepiej w jego frameworkach (zrobienie "autocomplete"). Póki co dzięki za odzew. Pozdrawiam Michał |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 11 Dołączył: 5.09.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
MiGo, co masz na mysli o braku komponentów ajaxowych? Jest przecież, np.:
Czyli podajesz wywoływaną akcję, parametry, element, który ma się uaktualnić bez przeładowania strony itp. - bardzo wygodne. Dodatkowo ASP.NET MVC jest już na wstepie zintegrowane z jQuery więc jest super. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Mi się osobiście jeszcze bardzo podoba w ASP.NET MVC to, że przy uzyciu metody Html.RenderAction() użytej BEZPOŚREDNIO w widoku można wywołać akcję kontrolera, która może np. pobrać z bazy danych linki i zwrócić w postaci menu do wyświetlenia na stronie - co w Symfony nie jest spotykane i tam to się realizuje w inny sposób niż przez wywołanie akcji w widoku. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował wiewiorek 11.01.2012, 18:09:28 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
MiGo, co masz na mysli o braku komponentów ajaxowych? Jest przecież, np.:
Czyli podajesz wywoływaną akcję, parametry, element, który ma się uaktualnić bez przeładowania strony itp. - bardzo wygodne. Dodatkowo ASP.NET MVC jest już na wstepie zintegrowane z jQuery więc jest super. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Już uściślam: znając już trochę Flex'a gdzie mogę zrobić tak: lub we Flash Builder sobie poklikać (przykład dla zobrazowania idei, może nie działać bo piszę na szybko), odechciewa mi się kodować z łapy wywołania jQuery na zasadzie: gdzieś osadzam DIV-a, albo element fromularza a następnie klepie $(#element).dialog() ze wszystkim zdarzeniami. Rozwiązanie które podpowiadasz jest rozwiązaniem do którego jeszcze nie dobrnęłem i... musiałbym doczytać, sprawdzić kontekst i przydatność, bo na pierwszy rzut oka w Google to tym helper'em obskoczę Form'a i linka, a do poważniejszych rzeczy to chyba Telerik... Generalnie MVC bardzo mi się podoba i nawet bez Ajax'a dostrzegam przyspieszenie mojej pracy, ale widzę że dużo przede mną. Pozdr. michał |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 22.02.2026 - 02:38 |