Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

3 Stron V  < 1 2 3  
Reply to this topicStart new topic
> PHP czy ASP.NET
Niktoś

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Tego Tobie nie powiem,żadnym ekspertem nie nazwałbym się,robie głównie na webformsach ,w MVC nie robie ,miałem ściągnięty przez okres 1 miesiąca wersje profesional bo potrzebowałem przekompilować bibliotekę Ajaxa control tools za pomocą pewnego rozszerzenia ,którego nie mogłem doinstalować do wersji ekspress.Powiem tyle ,że programowało mi się tak samo w ekspress jak i professional,żadnych mega różnic wydajnościowych nie widziałem.
Go to the top of the page
+Quote Post
MiGo2

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Widzę że wywołałem niezłą dyskusję, a w międzyczasie zabrałem się za testowanie ASP.Net w wersji "MVC" oraz "Forms" - przerobiłem podstawowe tutoriale z zakresu generowania stron, formularzy. Porównując do ASP widzianego gdzieś w 2004, 2005 roku, to jest bajka (wrażenia pozytywne). Porównać do PHP nie mogę bo za mało umiem w ASP.NET, ale generowanie i pisanie kodu jest bardzo wygodne i nie tracę orientacji gdzie co robię przy modelu MVC (czasem "M" z "C" się mieszało po zbyt długim kodowaniu).
Przy okazji wyszła drobna różnica pomiędzy Express a Professional w zakresie zarządzania projektem, która może być przydatna w kodowaniu: w Express nie potrafiłem założyć "solution" które grupowałoby kilka elementów razem. Rozwiązanie jest proste, ale wymaga wygenerowania czystego "solution" z potrzebnymi komponentami na professional i zaimportowanie do Express'a.

Trochę kiepsko wygląda kodowanie części "View" w ASP.NET MVC, bo nie ma gotowych komponentów Ajax'owych, a z tego co doczytałem, to ich generowanie opiera się na jQuery i ręcznym doklepywaniu kodu obsługującego kontrolkę. Nie jest to wada, ale chciałbym być wyręczony w tym zakresie, bo tak samo mam pisząc w PHP lub może nieco lepiej w jego frameworkach (zrobienie "autocomplete").

Póki co dzięki za odzew.

Pozdrawiam

Michał
+Quote Post
wiewiorek

-----

MiGo, co masz na mysli o braku komponentów ajaxowych? Jest przecież, np.:
  1. <%= Ajax.ActionLink(item.Name, "Index", new { id = item.Id }, new AjaxOptions { UpdateTargetId = "divContactList", OnBegin = "beginContactList", OnSuccess = "successContactList", OnFailure = "failureContactList" })%>

Czyli podajesz wywoływaną akcję, parametry, element, który ma się uaktualnić bez przeładowania strony itp. - bardzo wygodne. Dodatkowo ASP.NET MVC jest już na wstepie zintegrowane z jQuery więc jest super. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Mi się osobiście jeszcze bardzo podoba w ASP.NET MVC to, że przy uzyciu metody Html.RenderAction() użytej BEZPOŚREDNIO w widoku można wywołać akcję kontrolera, która może np. pobrać z bazy danych linki i zwrócić w postaci menu do wyświetlenia na stronie - co w Symfony nie jest spotykane i tam to się realizuje w inny sposób niż przez wywołanie akcji w widoku. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował wiewiorek 11.01.2012, 18:09:28
+Quote Post
MiGo2

-----

Cytat(wiewiorek @ 11.01.2012, 18:05:30 ) *
MiGo, co masz na mysli o braku komponentów ajaxowych? Jest przecież, np.:
  1. <%= Ajax.ActionLink(item.Name, "Index", new { id = item.Id }, new AjaxOptions { UpdateTargetId = "divContactList", OnBegin = "beginContactList", OnSuccess = "successContactList", OnFailure = "failureContactList" })%>

Czyli podajesz wywoływaną akcję, parametry, element, który ma się uaktualnić bez przeładowania strony itp. - bardzo wygodne. Dodatkowo ASP.NET MVC jest już na wstepie zintegrowane z jQuery więc jest super. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Już uściślam: znając już trochę Flex'a gdzie mogę zrobić tak:
  1. <ComboBox id="nazwa" onComplete="RemoteObject.Metoda" onClick="funkcja_actionscript()"/ >
lub we Flash Builder sobie poklikać (przykład dla zobrazowania idei, może nie działać bo piszę na szybko), odechciewa mi się kodować z łapy wywołania jQuery na zasadzie: gdzieś osadzam DIV-a, albo element fromularza a następnie klepie $(#element).dialog() ze wszystkim zdarzeniami.

Rozwiązanie które podpowiadasz jest rozwiązaniem do którego jeszcze nie dobrnęłem i... musiałbym doczytać, sprawdzić kontekst i przydatność, bo na pierwszy rzut oka w Google to tym helper'em obskoczę Form'a i linka, a do poważniejszych rzeczy to chyba Telerik...

Generalnie MVC bardzo mi się podoba i nawet bez Ajax'a dostrzegam przyspieszenie mojej pracy, ale widzę że dużo przede mną.

Pozdr.

michał

+Quote Post

3 Stron V  < 1 2 3
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.02.2026 - 02:38