![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
Cytat Od kiedy SL działa tylko na IE? Obejrzyj coś w VoD na polskich serwisach napisanych pod SilverLight. Mi się nigdy nie udało tego odpalić na czymkolwiek innym niż IE. Wtyczka ładowała zawartość, ale video już ni cholery. Cytat Tak więc ,można powiedzieć ,że NET.Framework jest kompilatorem tego języka,bez niego raczej Będziesz mia tylko czysty TXT.Tak więc popraw mnie, bo inaczej porównać tego nie umiem ,ale w ogóle jest sens porównywać te dwa odmienne języki programowania? Właśnie. Temat dotyczy zastosowań webowych, więc jeśli już porównywać, to asp.net vs. PHP z jakimś frameworkiem. Inaczej porównanie nie ma sensu. Cytat Dla mnie ASP.NET MVC (nie WebFormsy) są extra: Ale to samo masz w dobrych, opensource'owych frameworkach... Np. w CakePHP też masz scaffolding, autoryzację działającą przezroczyście. O Pythonie i django już nie wspomnę. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 3.08.2003 Ostrzeżenie: (0%)
|
erix. Mi działa na IE, Chrome, FF i Operze. Chodzi o VODa.
Aktualnie mam SL 5. Ten post edytował KKzone 7.01.2012, 16:20:20 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%)
|
A mogłbyś powiedzieć jakie to są autoryzacje-oparte tylko o SQL'a??
W Asp.Net można autoryzować w oparciu o server iis,aplikacje asp.net ,sql server. Krótki opis systemów uwierzytelniania i autoryzacji,który według mnie nie ma sobie równych. Ten post edytował Niktoś 7.01.2012, 16:29:17 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 14 Dołączył: 8.09.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Niktos robisz błąd porównując ASP.NET (MVC) do czystego PHP.
ASP.NET to framework webowy zbudowany na platformie net. Porownaj symfony2 do asp.net, znajdziesz tam rowniez generatory kodu, entity framework (doctrine2), w ktorym mozesz uzyc w zasadzie chyba kazdej bazy danych od mysql do oracla, gotowy system autoryzacji, bundli, IOC, framework mvc, router (przyjazne linki) i mase innych rzeczy. tworzy klasy w kodzie php na podstawie bazy danych, tworzy baze danych na podstawie klas, tworzy automatycznie na podstawie typu z bazy danych formularze crud, ktore mozna uzyc, lub wywalic. Dodatkowo symfony2 dodaje mozliwosc stosowania adnotacji, ktore nawet nie sa jeszcze czescia jezyka (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) wydaje mi sie ze nie ma za to ESI caching (nie wiem czy dobrze napisalem) w asp - cachowania gotowych wygenerowanych kawałków kodu i uzywaniu ich przez np minute. jak kiedys porownywalem php do asp.net to faktycznie wydawał sie php bardzo sredniowieczny. byc moze problem jest w tym ze nikt nie dołącza do php automatycznie zadnych frameworkow, a w asp masz z gory narzucony framework, zainstalowany, jest wieksza szansa ze go uzyjesz. te datagridy itp to nie jest argument. jest mnostwo darmowych komponentow tego typu dzialajacych w php. przeciez to zadna filozofia nawet samemu takie cos zrobic, to tylko kilka linijek ajaxa i tabelka. w obsludze ajaxa w php moze pomoc Xajax. jedyna rzecza ktorej jak na razie php na pewno ne przebije jest to ze caly skrypt jest za kazdym razem ladowany od zera, a w asp.net siedzi w pamieci dzieki czemu nie trzeba ladowac klas, konfiguracji itd.. moze ktos w koncu cos z tym zrobi. mysle ze jak wyjdzie release hiphop vm i php 5.4 to jezyk sporo przyspieszy. a silverlight moglby byc instalowany z windowsem 7 razem i wtedy mozna by celowac bardziej w ta technologie, obecnie to ona raczej odstrasza ludzi - flasza kazdy ma, silverlighta ten kto koniecznie musi... Ten post edytował Orzeszekk 7.01.2012, 17:56:58 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%)
|
Powiedz mi Orzeszekk, a jak z systemami uwierzytelnienia,bo obserwując te forum to mam wrażenie że w PHP, wszystko rozbija się o sql'a czyli o bazy danych , w ASP.Net jest dużo bardziej rozwinięte.
Ten post edytował Niktoś 7.01.2012, 18:01:29 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 14 Dołączył: 8.09.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Powiedz mi Orzeszek a jak z systemami uwierzytelnienia,bo obserwując te forum to mam wrażenie że wszystko rozbija się o sql'a czyli o bazy danych , w ASP.Net jest dużo bardziej rozwinięte. ciezko powiedziec. nie jestem ekspertem ani w sf ani w sf2, nie zbudowalem nic na nich poza prostymi stronkami aby obczaic framework. dokanczam aplikacje pisana w "czystym" php, i to faktycznie jest przesrane. jednak czytajac cookbook of symfony 2 dochodze do wniosku ze sf2 wypelnil wszystkie luki w php (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) symfony2 "kompiluje" sie do kodu php. tj - czesc aplikacji to konfiguracja yaml, schematy baz danych (przypominam ze mysql workbench jest w stanie je wygenerowac w formacie yaml, i modele sa gotowe do wygenerowania i uzycia w symfony), ta konfiguracja nie jest za kazdym razem wczytywana tylko na jej podstawie sa generowane szybkie klasy php ktore maja configi wpisane na stałe, i to te wygenerowane cache sie wykonuje gdy user wchodzi na strone. to samo jest z templatami, ktore sa pisane w uproszczonym jezyku twig, ktory np obsluguje dziedziczenie i overriding formularzy, i zeby tego nie parsowac za kazdym razem, jest z tego generowana finalna klasa. po za tym masz do dyspozycji wbudowany caly framework testowy gdyby ci phpunit nie chcial pojsc (a są z nim czasami problemy), mozesz pisac testy jednostkowe, testy bazy danych (ładuje automatycznie fikstury - dane potrzebne do przetestowania aplikacji), masz do dyspozycji debug toolbar w ktorym znajdziesz informacje n.t wydajnosci, wykonanych zapytan sql i tak dalej. tylko symfony jest trudne w nauce bo to w zasadzie prawie drugi język zbudowany na php, i nie jest zbyt popularny. gdyby byl dołączany standardowo do php, czy do serwera wamp, sytuacja by byla troche lepsza, bo sporo ludzi o czyms takim nawet nie wie, a jak juz sie dowie to juz sa niechetne. natomiast brak wyszukiwania pelnotekstowego bylby w tej aplikacji sporym problemem. sf2 wyszlo bardzo niedawno, powstało po to by php przebil inne języki webowe, przynajmniej te dostepne za darmo czyli ruby i pythona, podobno wyszlo im to bardzo dobrze wiec mysle ze mozna zrobic uwierzytelnienia userow na podstawie certyfikatow. a jak czegos nie bedzie w samym frameworku, to zapewne znajdzie sie gotowy moduł napisany przez spolecznosc (symfony2 jest budowane z pluginow - bundli, wybierasz te ktore ci beda potrzebne). nie mowie ze asp.net jest zly, jest bardzo bardzo dobry, moze czasem jest denerwujace to ze ma sie mala kontrole nad tym co sie dzieje w tle, ale wynagradza to szybkoscia tworzenia. natomiast złem jest silverlight (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Orzeszekk 7.01.2012, 18:14:22 |
|
|
|
|
|
|
|
OrzeszekK , a zagnieżdżałeś się bardziej w architekture Net,sytem cachowania w net.framework 4, dorównuje już prawie aplikacji jaką jest memcached,można zbudować własnego providera i cachować do pamięci zewnętrzej tzw.output cache ,appFabric pod tym względem przebija mi wszystkie noSqle, memcache ,inaczej mówiąc systemy cachowania.Do tego dochodzi jeszcze MS Enterpise Library,z niestandardową walidacją gdzie regexów użytych w walidatorach nie ujrzysz w kodzie źródłowym,są maskowane.To co poznałem to nic jeszcze dużo przede mną.
Poza tym Asp.Net jest wielowątkowy(patrz Threading) co odróżnia go od PHP,bardziej bym się skłaniał porównywać jave z ASP.Net niż PHP. Ten post edytował Niktoś 7.01.2012, 18:46:00 |
|
|
|
|
|
|
|
(IMG:style_emoticons/default/smile.gif) teraz kazde narzedzie juz jest dobre. ja od dawna celowalem w .net i jesli bede musial wybierac to zawsze wybiore .net.
ale odkad poznalem troche sf2, php irracjonalnie zaczal mi sie podobac (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) na asp.net smiga Mbank (maja rozszerzenia aspx). na php banku jeszcze nie widzialem, ale moze to przez uzywanie przyjaznych urli - jakos rzadko widze by ktos w asp ich uzywal |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
Cytat na asp.net smiga Mbank (maja rozszerzenia aspx). Na upartego można to rewritem zrobić. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Cytat na php banku jeszcze nie widzialem Jeśli korzystasz z kart kredytowych/debetowych jednej marki, to korzystasz też i z technologii działającej na PHP. [; |
|
|
|
|
|
|
|
w kazdym razie wystarczy wejsc np na codeguru.pl albo create.msdn.com (asp.net, apphub to wiekszosc silverlighta) zeby dostac ataku. dziwna sprawa. niby asp.net takie szybkie, a te portale masakrycznie mulą. to dziwne. gdzies to wszystko ma waskie gardło. to juz nasze forum szybciej chodzi. w zasadzie to smiga w porownaniu do tamtych.
|
|
|
|
|
|
|
|
Wybacz ale codeguru.pl przeszło gruntowną przebudowę i jest strasznie niedopracowane. To jest teraz windows azure w chmurze ,które Im zbytnio nie wyszło.Cały czas wdrażają jakieś poprawki.Po nowej odsłonie,to normalnie nie mogłem posta napisać, przekierowywało na 404 -taki produkt wypuścili.To nawet ja takiego bym nie wypuścił, no ale w porównaniu jak było kiedyś to teraz jest lepiej.
Ten post edytował Niktoś 7.01.2012, 22:37:43 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
uczniowskie wersje visual studio nie pozwalaja robic komercyjnych appów Nam na szkoleniu tłumaczyli, że nie możemy jedynie sprzedawać aplikacji, ale wypożyczać/udostępniać za $ owszem. facebooki i inne powstały w php bo ktos je zaczal pisac w php, a pozniej nie oplacalo sie przepisywac kodu tylko trzeba bylo w to brnąć dalej. Facebook nie jest pisany w samym php, duża część rozszerzeń była napisana w C, cześć do dziś (czat) jest w Erlangu. Jak Facebook wyszedł na php? Brakowało programistów, którzy dobrze znali i PHP i C, tak powstał HipHop i inne rozwiązania Obejrzyj coś w VoD na polskich serwisach napisanych pod SilverLight. Mi się nigdy nie udało tego odpalić na czymkolwiek innym niż IE. Wtyczka ładowała zawartość, ale video już ni cholery. Osobiście często oglądam na tvn player w chrome, a to działa jednak pod SilverLight. Na upartego można to rewritem zrobić. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Na upartego tak, tylko po co? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
Cytat Nam na szkoleniu tłumaczyli, że nie możemy jedynie sprzedawać aplikacji, ale wypożyczać/udostępniać za $ owszem. Poczytaj licencje o ekspress, studentom MSDN udostępnia nowsze produkty np.wersje enterprise i inne ,które mają służyć tylko i wyłącznie do celów naukowych,ekspress-natomiast jest dla każdego do celów komercyjnych również,tylko z tymi wersjami za dużo nie zdziałasz na poletku komercyjnym. Ten post edytował Niktoś 8.01.2012, 14:52:18 |
|
|
|
|
|
|
|
Facebook nie jest pisany w samym php, duża część rozszerzeń była napisana w C, cześć do dziś (czat) jest w Erlangu. Jak Facebook wyszedł na php? Brakowało programistów, którzy dobrze znali i PHP i C, tak powstał HipHop i inne rozwiązania facebook został napisany w php, a pozniej czesc modulów została przepisana do C. następnie napisali sobie hiphopa zeby przekompilowac reszte modułów do C automatycznie. erlang jest swietnym językiem do zadan wielowątkowych i dlatego czat zostal w nim napisany. NK rowniez go uzywa. mysle ze napisanie hiphopa bylo niczym w porownaniu z ogromem pracy przy serwisie, a nie oszukujmy sie, pisanie w php jest x razy szybsze niz pisanie w C (są ludzie ktorzy pisza w pythonie specjalnie po to by na koncu dokonac translacji na C i skompilowac to). w ogole php moglby sie bardzo szybko rozwijac jako język, jednakze brakuje wolontariuszy - z tego co slyszalem przy jadrze php pracuje ledwo kilkanascie osob, no i zapewne sa to osoby majace rodzine na utrzymaniu, ktore moga sobie pozwolic na dwie godziny tygodniowo grzebania w jadrze php. a z technologii korzystaja - milony jak nie miliardy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) taka jest specyfika php, jak ci czegos brakuje w języku to sobie to budujesz i nikt nie płacze (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) powodzenia z dopisaniem czegokolwiek do asp - czekalbys do usranej smierci az microsoft sie zlituje i wyda łatę, a w miedzyczasie serwis stracilby ogromne pieniadze. zukerberg ktory pozyczal od kolegow kase na serwery, na pewno nie dalby rady postawic pierwszej wersji facebooka na asp (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) mimo wszystko nie mialem kontaktu z php pare tygodni, dzialalem tylko w net. wczoraj wrocilem do php i cofam to co powiedzialem ze podoba mi sie ten język - idiotyczne dynamiczne typowanie, burdel w nazwach jesli mozna to tak delikatnie określić, przygłupawe operatory typu ::, ->, \ powoduja ze czlowiek cofa sie w rozwoju (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) moglaby powstac jakas nowa biblioteka standardowa do PHP, ktora by dzialala na rowni ze starą, tylko ze ta nowa by miala nazwy w camelCase. to zachowaloby wsteczna kompatybilnosc. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
Poczytaj licencje o ekspress, studentom MSDN udostępnia nowsze produkty np.wersje enterprise i inne ,które mają służyć tylko i wyłącznie do celów naukowych,ekspress-natomiast jest dla każdego do celów komercyjnych również,tylko z tymi wersjami za dużo nie zdziałasz na poletku komercyjnym. Dostałem Visual Studio 2010 Professional, express używałem wcześniej, niebo a ziemia (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) facebook został napisany w php, a pozniej czesc modulów została przepisana do C. następnie napisali sobie hiphopa zeby przekompilowac reszte modułów do C automatycznie. A czy ja napisałem, że zrezygnowali z C ? erlang jest swietnym językiem do zadan wielowątkowych i dlatego czat zostal w nim napisany. NK rowniez go uzywa. Wcale tego nie podważam, jedynie podkreślam że czat jest w zupełnie innym języku, który bardziej się do tego nadaje. a nie oszukujmy sie, pisanie w php jest x razy szybsze niz pisanie w C Z pewnością, jednak wybór odpowiedniej technologii na początku projektu niweluje dodatkowe koszty. Równie dobrze szybciej pisze się w C# niż w C, osobiście szybciej piszę w C# niż w PHP. taka jest specyfika php, jak ci czegos brakuje w języku to sobie to budujesz i nikt nie płacze (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Później przechodzi na inny serwer, ops nie działa (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) "aaa no tak, zapomniałem swoich 1234234 bibliotek" powodzenia z dopisaniem czegokolwiek do asp Do asp może i tak, akurat tym się nie zajmuję. idiotyczne dynamiczne typowanie, burdel w nazwach jesli mozna to tak delikatnie określić, przygłupawe operatory typu ::, ->, \ Fakt, dynamiczne typowanie to ZUO, burdel w nazwach? Jedynie wspomniane niżej carmelCase i byłoby dobrze. A operatory jak operatory, chociaż ostatnio przyzwyczaiłem się do kropeczek (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) moglaby powstac jakas nowa biblioteka standardowa do PHP, ktora by dzialala na rowni ze starą, tylko ze ta nowa by miala nazwy w camelCase. to zachowaloby wsteczna kompatybilnosc. Wsteczna kompatybilność to największy problem, który ogranicza fantazje programistów. Bo jak wywalić starocie, skoro musi być wsteczna kompatybilność... Jak dla mnie PHP6 powinno zostać wydane bez funkcji typu mysql_, tylko od razu narzucić używanie czegoś obiektowego. Zrobić porządne biblioteki do zarządzania sesjami, bazami danych, autoryzacją. Kto nie będzie chciał, zostanie przy starym PHP. Osobiście bym przeszedł na nowe rozwiązania, choć liczyłbym się że to prawie od nowa nauka języka, jednak z porządną dokumentacją nie jest to problemem. W dodatku w C# kocham pełną obiektowość, której w PHP nie ma nawet w 50% |
|
|
|
|
|
|
|
W PHP nie ma dużo rzeczy ,ale w cale nie przeszkadza to w budowaniu ogromnych portali (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) .
Odnośnie wersji proffesional ,a express ja tylko zauważyłem ,że nie można doinstalowywać niektórych paczek MS ,w szczególności są to aplikacje ułatwiające budowanie web service'ów ,poza tym żadnych różnic w użytkowaniu nie widziałem. |
|
|
|
|
|
|
|
Jeżeli nie byłoby różnic, to po co dwie wersje ;p
|
|
|
|
|
|
|
|
na pewno w expressie jest problem z team foundation server. ciekawe czy mozna to obejsc robiąc sobie konto mercuriala i łączac sie z tortoiseHG (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) tortoiseHg for vs mialem kiedys, a tfs bym nie chcial uzywac bo drogi.
to ciekawe co piszecie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) jak express nie jest taki tępy jak mi sie wydawalo to moze bym sie przerzucil jesli chodzi o komerche. |
|
|
|
|
|
|
|
Cytat jak express nie jest taki tępy Nie jest tępy, na start wystarcz,ale jak się aplikacja rozrośnie i przy dużym ruchy należałoby już korzystać z gotowych systemów rozproszonych(jakimi są w.w webservice) a w expresie tego niestety brak tzn. trzeba pisać wszystko od podstaw. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%)
|
Orzeszekk.. Mówisz, że MVVM się nie przyją?
To powiedz mi proszę panie ekspercie, jak zaklasyfikujesz JavaScript w stronach www w modelu "MVC"? ;-) |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 8.12.2025 - 10:21 |