![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 13 Dołączył: 20.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chciałbym pokombinować ze zmiennymi widzianymi globalnie (bez pomyłek deklaracji dwóch zmiennych o tej samej nazwie), więc wpadłem na pewien pomysł.
to jest klasa ze zmiennymi i funkcjami statycznymi:
i przykład klasy korzystającej ze zmiennych statycznych powyższej klasy:
jeśli chodzi o działanie - nie mam obiekcji, bo chyba działa tak, jak chcę. ale czy ten sposób w ogóle jest poprawny od strony programistycznej? chcę mieć dostęp do zmiennych <namespace>::<var_name> bez używania dyrektywy (czy jak to się nazywa) "global" w metodach obiektów tworzonych podczas działania skryptu. co o tym sądzicie? może da się to zastąpić czymś prostszym? czy ktoś jest w stanie udzielić odpowiedzi? może powinienem wrzucić taki wątek nie na forum "przedszkole" a na forum "php"? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli klasa engine potrzebuje "korzystać" z klasy statycznej lub jakiejkolwiek innej, to jest to jak najbardziej usprawiedliwione i nazywa się wstrzykiwaniem zależności (dependency injection).
Ten post edytował mortus 7.01.2012, 11:45:51 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 12:59 |