![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy jest jakas mozliwosc na wykorzystanie szerokosci strony pobieranej z JS w css?
Kod <script type="text/javascript"> winwidth=document.all?document.body.clientwidth:window.innerWidth; winHeight=document.all?document.body.clientHeight:window.innerHeight; </script> Potrzebuje te wartosci podstawic w kodzie, poniewaz potrzebuje miec uklad 3-kolumnowy z zadana minimalna szerokoscia kolumny srodkowej i wypelniajacymi pozostala przestrzen ekranu lewa i prawa. Chodzi o to ze przy duzym zmniejszeniu szerokosci okna przegladarki, prawa kolumna ucieka mi na dol, a nie moge ich zlapac wszystkich w jeden DIV (pod divem znajduje sie obszar klikalny). Kod .lewa {
background-color:red; width:40%; min-width:100px; } .srodek { background-color:blue; width:20%; min-width:100px; } .prawa { background-color:yellow; width:39%; min-width:100px; overflow:hidden; } -------------------- Apache + php 5 + PostgreSQL (Mac OS X)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W JS zmień szerokość zaraz po wczytaniu strony.
Kod document.getElementById('test').style.width = 'wartość'; Nadaj id elementom i umieść kod w zdarzeniu onload. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@up
style.width zadziała tylko dla stylów inline. http://www.quirksmode.org/dom/getstyles.html @down Faktycznie, przepraszam za niedoczytanie i za zamieszanie. Styl inline natomiast jest to styl umieszczony w atrybucie html style (z ang. inline style sheet) Ten post edytował Shili 4.01.2012, 21:51:29 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Shili: el.style.width zmienia w CSS wartość width, czyli to co chce zmienić autor tematu. Ty mówisz o pobieraniu stylu, a nie o ustwianiu. Przy pobieraniu musisz uwzględnić także tzn. box-model, czyli również obramowanie i padding. I co to jest styl inline?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Potrzebuje te wartosci podstawic w kodzie, poniewaz potrzebuje miec uklad 3-kolumnowy z zadana minimalna szerokoscia kolumny srodkowej i wypelniajacymi pozostala przestrzen ekranu lewa i prawa. Chodzi o to ze przy duzym zmniejszeniu szerokosci okna przegladarki, prawa kolumna ucieka mi na dol, a nie moge ich zlapac wszystkich w jeden DIV (pod divem znajduje sie obszar klikalny). Od tego są media queries. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No fajnie - media queries, ale jak chce mieć styl zawsze włączony. Robienie oddzielnych plików dla różnych szerokości jest absurdalne. Potrzebuje miec trzy kolumnowy uklad na stronie przy zalozeniu srodkowej kolumny o szerokosci np. 100px. Taka sytuacja powoduje, że ustalenie kolumn pobocznych na zasadzie 40%+40% powoduje ze prawa kolumna będzie mi znikać. Mogę zadać parametr overflow, ale tylko wtedy kiedy wszystkie kolumny sa zalaczone w jednej warstwie - a tego zrobić mi znowu nie można.
Ręce mi już odpadają od kodowania - bo efektów nie widać. Stąd pomysł ściągania (ale na bieżąco) jaka jest szerokość okna. Rozumiem że nie da się tego zrobić. Zrobiłem tylko z wykorzystaniem CSS - działa, może nie doskonale, ale działa. Ten post edytował kapitan kloss 6.01.2012, 17:26:40 -------------------- Apache + php 5 + PostgreSQL (Mac OS X)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat No fajnie - media queries, ale jak chce mieć styl zawsze włączony. Robienie oddzielnych plików dla różnych szerokości jest absurdalne. Potrzebuje miec trzy kolumnowy uklad na stronie przy zalozeniu srodkowej kolumny o szerokosci np. 100px. Najpierw sprawdzamy, czy mamy pojęcie, potem krytykujemy:
Żadnych osobnych plików. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:47 |