![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem ze skryptem który zmienia hasło, wygląda on tak:
ale w bazie jest hasło zaszyfrowane róznymi znakami i nie zmienia mi. Jak to zroibć aby zmienił mi hasło? Tu załączam scerny z bazy danych: ![]() ![]() Z góry dziękuje i prosze o pomoc Ten post edytował ziox 4.01.2012, 18:58:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 3 Dołączył: 17.05.2007 Skąd: włocławek Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A gdzie szyfrujesz hasło przed sprawdzeniem, bo rozumię że to co w bazie trzymasz to MD5?
zmień na
Ten post edytował aigo 4.01.2012, 19:15:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
czyta ok, ale po wpisaniu nowych haseł pisze zebym uzpelnil wszystkie pola, chociaz wszystko jest uzupełnione i hasła nie zmienia
Ten post edytował ziox 4.01.2012, 19:25:38 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Przeczytaj dokumentację strip_tags i pomyśl, co powinieneś zmienić (to nie dotyczy problemu ale rzuca się w oczy).
2. Algorytm md5 NIE SZYFRUJE tylko HASH-uje dane - wbijcie to sobie do głowy, bo mylicie pojęcia; md5 (podobnie jak sha1) to nie kryptografia, nie posiadają klucza prywatnego/publicznego - po prostu zamieniają ciąg znaków na 32/40 znaki tak by precyzyjniej szło porównywać ciągi; działają w dwie strony. 3. Nie widzę u Ciebie dogłębnego filtrowania danych - wypadałoby ograniczyć wprowadzane do programu dane przez sprawdzenie typu, długości, wielkości liter (chyba, że nie mają znaczenia), no i gdzie masz funkcję trim, która w zasadzie powinna się tam znaleźć?! 4. Masz specyficzną technikę programowania - nie rozumiem, po co komunikat wsadzasz w zmienną - możesz go przecież wyświetlić za pomocą print / echo, a całą weryfikację wsadzić w sumie w kilka instrukcji warunkowych (if / switch). Edit: 1. A w sekcji z zapisem nowego hasła - stare hasło to nie `haslo` (tak masz w programie) tylko `haslos` (tak masz w formularzu). 2. W linijce 67 definiujesz zmienna `wiadomosc`, a w 69 linijce sprawdzasz zawartość tej zmiennej. Co się stanie gdy pierwszy if zostanie pominięty? Odp. zmienna `wiadomosc` nie zostanie zdefiniowana = wywali Ci błąd podczas użycia empty na nie istniejącej zmiennej. Popraw definiując tę zmienną przed linią 67 dając jej pustą wartość. Ten post edytował modern-web 4.01.2012, 20:09:01 -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:10 |