![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 392 Pomógł: 7 Dołączył: 11.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam tabele, oczywiście bardziej złożoną niż poniższa i teraz tak... Mam kilka pól, które użytkownik musi wypełnić. Problem w tym, że czasami będą to 4 pola czasami 8 pól, a czasami 12 pól. Moje pytanie brzmi jak ukryć pozostałą część tabeli tak aby na początku były widoczne tylko 4 pola, ale w razie potrzeby użytkowik mógł dodać kolejne 4 pola i kolejne 4 pola wciskając przycisk np. "Dodaj kolejne"? jQuery raczej odpada. -------------------- Jeśli Ci pomogłem wciśnij
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 711 Pomógł: 127 Dołączył: 5.07.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego jquery odpada? Jest multum gotowych rozwiązań opartych o ten framework, może nawet więcej niż o czysty javascript. Np: http://stackoverflow.com/questions/171027/...e-row-in-jquery
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 392 Pomógł: 7 Dołączył: 11.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Dlaczego jquery odpada? Nigdy go nie używałem, nie wiem co musiałbym zrobić aby poprawnie działał. Po drugie z tego co wiem to jest on "spokrewniony" z javascript i boję się, że jeśli ktoś będzie miał wyłączony javascript i tak wyświetliłby cały formularz. -------------------- Jeśli Ci pomogłem wciśnij
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nigdy go nie używałem, nie wiem co musiałbym zrobić aby poprawnie działał. Po drugie z tego co wiem to jest on "spokrewniony" z javascript i boję się, że jeśli ktoś będzie miał wyłączony javascript i tak wyświetliłby cały formularz. Spokrewniony z javascript? To jest javascript, tyle że jquery to jest framework który ma za zadanie ułatwić prace z javascript. Druga rzecz, to ilość ludzi którzy mają wyłączony js jest marginalna. Trzecia rzecz, to jak coś się robi w javascript, to tak żeby to również działało bez javascript. Możesz jeszcze całość zrobić w php, że przycisk "dodaj kolejne" będzie subitem, tyle że cała strona będzie musiała się przeładować za każdym razem. W css nie wiem czy można wykonać to tak żeby działało na wszystkich przeglądarkach. A akurat jquery bardzo dobrze sobie radzi z większością przeglądarek. Do tego te dodatkowe pola które wcześniej ukrywasz poprzez javascript, poprzez wyłączenie js przez użytkownika, one nie zostaną ukryte, bo ukrywa je js, a skoro jest wyłączony, to nie zostaną ukryte. W jquery podstawowe rzeczy pisze się bardzo przyjemnie i szybko, a sama nauka nie jest trudna, wystarczy umieć czytać dokumentacje i ją rozumieć jako tako. |
|
|
![]()
|
|
Cytat A akurat jquery bardzo dobrze sobie radzi z większością przeglądarek. Do tego te dodatkowe pola które wcześniej ukrywasz poprzez javascript, poprzez wyłączenie js przez użytkownika, one nie zostaną ukryte, bo ukrywa je js, a skoro jest wyłączony, to nie zostaną ukryte. Przeczytałem Twój post kilka razy, ale nie wiem czy dobrze zrozumiałem. ![]() Chcesz powiedzieć, że gdy ktoś ma wyłączony javascript to jQuery i tak zadziała? Wydaje mi się, że jednak nie, ale ja i tak z chęcią dowiedziałbym się jak rozwiązać swój problem przy pomocy jQuery. Może nie taki diabeł straszny... ![]() Po drugie ja nigdzie nie napisałem, że używam javascript do ukrywania części pól formularza. Ten post edytował Szunaj85 4.01.2012, 13:14:07 -------------------- Jeśli Ci pomogłem wciśnij
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jquery to jest javascript.. Chodzi o to, że to javascript ukrywa elementy, które mają być widoczne dopiero po kliknięciu. A skoro javascript sobie ktoś wyłączy, to elementy nie zostaną ukryte, bo nie działa javascript.
Cytat Po drugie ja nigdzie nie napisałem, że używam javascript do ukrywania części pól formularza. A ja ci przecież tego nawet nie zasugerowałem.. Ten post edytował by_ikar 4.01.2012, 13:10:32 |
|
|
![]()
|
|
Może się do końca nie zrozumieliśmy, ale nie ważne.
Ważniejsze dla mnie jest jak napisać taki kod, może gdzieś są gotowe rozwiązania? -------------------- Jeśli Ci pomogłem wciśnij
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oj, są, wystarczy chwilę pomyśleć i użyć google
tak: http://www.google.pl/search?client=opera&a...-8&oe=utf-8 albo tak: http://www.google.pl/search?client=opera&a...362&bih=685 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:13 |