![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
![]() Jak widać jestem nowy na tym forum, znam HTML'a a z PHP to tylko początek... i co do php mam pewien problem, myślę, że Wam uda się go rozwikłać. (jest to na pewno bardzo proste ale w php jestem naprawdę zielony) GG Network pokazało przykład bota na swojej stronie https://boty.gg.pl/przyklady/ więc postanowiłem zrobić sobie bota który jak nie będzie mnie na GG to pokaże o której jestem, aczkolwiek żebym mógł aktualizować info o tym kiedy będę potrzebna jest funkcja do zapisu do pliku. (z odczytem nie będę miał problemu:) ) Nie będę owijał w bawełnę i przejdę do rzeczy,
i funkcja czas działa pięknie i bot tak samo. A chcę stworzyć komendę np. /info która będzie aktualizowała zapytanie
Zrobiłem taką funkcję: ale nie wiem jak ją podstawić pod komendę 'case'. Nie mam na myśli abyście wykonali za mnie całą robotę bo nie w tym rzecz tylko żebyście mogli mnie jakoś nakierować ![]() dzięki i pozdrawiam, Mateusz ![]() czyli nikt mi nie pomoże...? ;| Ten post edytował mrRosso 2.01.2012, 20:32:45 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 9 Dołączył: 2.02.2011 Skąd: undefined Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rozumiem że chcesz wpisywać komende w postaci
Kod /info informacja o tym kiedy będziesz gdzie potem $msg="informacja o tym kiedy będziesz"; Niestety do tego nie użyjesz switch(a bynajmniej nie bezpośrednio z $HTTP_RAW_POST_DATA), ponieważ on wybiera spośród możliwych wartości(jak w przypadku "/ver" i "/czas") a tutaj masz wartość zmienną. Możesz albo wcześniej na $HTTP_RAW_POST_DATA użyć explode() i wtedy switchem, albo od razu w if'ach to zrobić. Ten post edytował shinuexx 2.01.2012, 22:24:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czyli wyglądałoby to tak?
wstawiłem to wyżej i wygląda to tak:
i po uruchomieniu skryptu oddaje błąd taki:
Ten post edytował mrRosso 3.01.2012, 00:25:54 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
żeby używać ELSE, najpierw musi być IF. U ciebie nie ma IF
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 9 Dołączył: 2.02.2011 Skąd: undefined Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czym jest zmienna $msg[0]? Dodaj komentarze do linijek, żeby można było wiedzieć jak ten kod interpretujesz.
|
|
|
![]()
|
|
zrobiłem to tak jak kazaliście z tą zmienną $msg i wyszło to tak:
ale nie za bardzo rozumiem Ciebie @nospor co mam dokładnie z IF'ami zrobić ![]() Ten post edytował mrRosso 3.01.2012, 20:31:22 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
.....
Uzywasz ELSE nie wiedzac co to robi i jak to robi. Tlumacze ci ze ELSE bez IF jest bez sensu. Jak nie kumasz, to zajrzyj łaskawie do manuala, bo takich podstaw ci nikt tlumaczyc nie bedzie.... http://pl.php.net/manual/en/control-structures.if.php -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 486 Pomógł: 101 Dołączył: 27.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
niby ok
ale taki błąd teraz jest
boję się cokolwiek ruszać bo doszczętnie zepsuje...;/ |
|
|
![]()
|
|
z tego co pokazujesz to wnioskuje że nie masz zielonego pojęcia co piszesz. Dodaj komentarze na końcu linijek jak po kolei interpretujesz kod, to powiem ci co robisz źle.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:05 |