![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 231 Pomógł: 17 Dołączył: 26.08.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pewien problem i nie wiem jak sobie z nim poradzić. Mam stronę, która na serwerze lokalnym wyświetla się poprawnie, nie ma problemu z polskimi znakami diakrytycznymi. Po umieszczeniu strony na serwerze zewnętrznym zamiast polskich znaków diakrytycznych wyświetlane są krzaki. Strona kodowa ustawiona jest na ISO-8859-2. Czy kodowanie znaków jest może uzależnione od jakiejkolwiek konfiguracji serwera? Proszę o pomoc. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy kodowanie znaków jest uzależnione od konfiguracji serwera.
Ten temat jakiś czas temu przerabiałem. Ja ogólnie piszę w edytorze notepad++ i jest taka opcja że gdy już masz napisany kod wchodzisz w format i wybierasz sobie koduj utf-8 UTF-8 daje Tobie polskie znaki, Jeszcze jest jeden sposób ale go sie używa w html-u, w dokumencie wpisuje się taki kod:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 231 Pomógł: 17 Dołączył: 26.08.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
To raczej nie jest w tym problem, ponieważ na innym serwerze polskie znaki wyświetlają się już dobrze.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 322 Pomógł: 15 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak już się uparłeś na ISO-8859-2 to przeleć swój kod gżegżółką, powinno pomóc.
Jednak i tak radzę Ci robić strony w UTF-8. Nie będziesz musiał tak kombinować z krzakami. @spider007, jak też korzystam z notepad++, tylko jak koduje znaki to już na UTF-8 bez BOM, samo UTF może robić błędy z sesją. |
|
|
![]()
|
|
OK... już znalazłem.
Na serwerach ustawione są różne domyślne kodowania, które przesyłane są przez nagłówki HTTP. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 22:13 |