![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 289 Pomógł: 1 Dołączył: 2.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam taki początek w skrypcie
gdzie URL to mój adres strony. Wydaje mi się, że skrypt może nie zadziałać, kiedy ktoś na końcu adresu doda sobie wartość "URL", dlatego chciałbym przerobić skrypt, aby sprawdzał, czy z lewej strony zawiera się adres URL, a nie w całym linku pod zmienną $h_referer . W jaki sposób można to zrobić? Ten post edytował adam882 30.12.2011, 10:59:51 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Wywal te zabezpieczenie. NIe każdy wysyła HTTP_REFERER
Nie wspomnę już o sytuacji, gdy ktoś wpisze z palca twój adres i wtedy na 100% nie bedzie miał twojego referera -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 289 Pomógł: 1 Dołączył: 2.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki. Zastanawiam się jak zrobić, aby plik przechwytywania danych formularza w ajaxie nie wywołał się, kiedy użytkownik otworzy plik bezpośrednio, ale działał, kiedy użytkownik użyje go ze strony gdzie jest formularz ajaxowy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 1 Dołączył: 23.01.2007 Skąd: Wołomin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.electrictoolbox.com/how-to-tell-ajax-request-php/
Oczywiście nie ma metod stuprocentowo skutecznych i takie zabezpieczenie można ominąć. Zarówno z parametrem get, jak i w przypadku jQuery z drugim kodem. Ten post edytował Shili 30.12.2011, 12:28:55 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Dzięki. Zastanawiam się jak zrobić, aby plik przechwytywania danych formularza w ajaxie nie wywołał się, kiedy użytkownik otworzy plik bezpośrednio, ale działał, kiedy użytkownik użyje go ze strony gdzie jest formularz ajaxowy. Pierwsze i najważniejsze pytanie: a co ci szkodzi ze otworzy ten plik inaczej niż ajax? Jeśli naprawdę ci to coś zepsuje, to wniosek jest jeden: masz źle napisany kod. Bo dla systemu nie powinno się nic stac, jesli ktoś odpali coś ajaxem lub nie.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Mam przykładowo moduł artykułów, a w nim system głosowania w ajaxie (który wysyła głosy do pliku ajax_vote.php?id=id_artykułu). Nie chcę pozwolić użytkownikowi "nabijać" sobie głosy, po przez bezpośrednie wejście na ajax_vote.php?id=id_artykułu - a już tym bardziej "przejechanie" tego skryptu curlem z proxami). Czyli nie ma innego wyjścia, jak tylko zezwolić użytkownikowi na odwołanie się do pliku ajax_vote.php tylko, kiedy znajduje się na stronie z artykułem..
Ten post edytował adam882 31.12.2011, 09:56:21 |
|
|
![]()
|
|
1) A jaki ktoś może mieć problem by z twojej strony ciągle wysyłać tego ajaxa? Zaden
2) Cytat a już tym bardziej "przejechanie" tego skryptu curlem A jaki problem ten ktoś może miec by wysłać ci to curlem, nawet jeśli to u ciebie jeste ajax? Również żaden.To co robisz to nie są żadne zabezpieczenia. Jak chcesz zabezpieczyć skrypte przed multigłosowaniem to zapisuj np. IP i pisz, że z tego IP już ktoś głosował i koniec. Albo udostępniaj głosowanie tylko dla zalogowanych. Wówczas jeden user bedzie mógł ttylko raz głosować na daną rzecz. Ale tego tak czy siak nie zabezpieczysz a już napewno nie w ten sposób jak ty to robisz bo to żadne zabezpieczenie. To przeglądarka wysyła nagłówek, że żądanie idzie AJAXem a nie serwer. Skoro więc to robi przeglądarka, to równie dobrze ja ci CURLe mogę wysłać dokładnie to samo i nabijać sobie do woli. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 00:05 |