![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 004 Pomógł: 9 Dołączył: 18.01.2011 Skąd: Siedlce Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Witam, mam następujący problem:
problem ten polega na tym że, wpisów w tabeli 'mecze' jest dużo.. a przy powyższym kodzie skrypt wykona się tylko raz i później już nie sprawdza następnych rekordów.. Przy takim kodzie wyświetla zaś wszystkie możliwości a musi wyświetlać tylko jedną - pomóżcie mi proszę jak zrobić żeby ten skrypt wyświetlił ten formularz ( jeden) jak wpisze dane i wyśle to, żeby wtedy dopiero następny się wyświetlił ( nie wszystkie na raz)
Ten post edytował miras 29.12.2011, 19:38:10 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 559 Pomógł: 93 Dołączył: 4.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz pobierać jeden na raz ale nie ten pierwszy z brzegu. Zapamiętuj w sesji nad którym meczem pracujesz a przy zapisywaniu zmieniaj wartość zmiennej w sesji o np 1. I sprawdzaj zapytanie z LIMIT
Pobierze pierwszy z brzegu wpis z tabeli mecze
Pobierze drugi z brzegu wpis z tabeli mecze
Pobierze trzeci z brzegu wpis z tabeli mecze Lub na początku pobierzesz pierwszy element, jak już będziesz znać ID tego pierwszego meczu to możesz pobierać następny element:
to zawsze pobierze następny element, jak następnego nie będzie to zwróci NULL @@@ Oczywiście druga metoda zadziała jeżeli ID jest kluczem i ma ustawione AUTO_INCREMENT Ten post edytował buliq 29.12.2011, 20:16:29 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 004 Pomógł: 9 Dołączył: 18.01.2011 Skąd: Siedlce Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
A możesz jeszcze podać przykład jak 'zapamiętywać w sesji nad którym meczem pracuje' etc. ?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 559 Pomógł: 93 Dołączył: 4.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$_SESSION['pracuje_nad'] jest tak jak zmienna czyli wszelkie operacje tak samo jak dla zwykłej zmiennej. Zobacz też session_register -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No ok ok, ale jak ja to później w tym przypadku wykorzystam:
? -,- daje caly kod, bo nijak nie mogę tego zrobić..
@@@@@@@@@ Jeszcze takie pytanko - jak się wyloguje w tym moim 'czyms' to mi rozwala sesje i automatycznie ten skrypt z tymi meczami przestaje działac. da się jakoś nazwać te sesje ? Ten post edytował miras 29.12.2011, 22:55:04 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie będe wstawiał gotowego kodu bo to żadna nauka dla Ciebie, na Twoim miejscu rozwiązał bym w taki sposób
pobierasz wszystkie dane o meczach następnie dzięki pętli while wstawiasz te dane do tabeli a w ost kolumnie robisz odsylacz albo do tego samego pliku albo do innego który służy do edycji, robisz linka np index.php?edycja= i po równa się wstawiasz ID meczu następnie w tym samym pliku lub w innym robisz if(!isset($_GET['edycja']) { // tutaj dasz zapytanie pobierające dane edytowanego meczu , wstawiasz do formularz a w action jako linka wstawiasz np index.php?edycja=$id&edytuj=1 } if($_GET['edytuj'] == 1) { // zapytanie mysql aktualizujace (update) dane meczu } może wydawać sie toTobie skomplikowane ale uwierz mi to banalne, jeżeli skrypt jest tylko wył do Twojej dyspozycji to nie musisz ale wypadało by go zabezpieczyć 1 spr czy jeżeli ma być wprowadzona liczba czy to aby INT 2 zabezpieczyc sie przed SQL injection uzywajac mysql escape 3 jeżeli dane wprowadzane przez formularz sa wyswietlane na stronie uzywanie htmlspecialchars |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 08:36 |