![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 1 Dołączył: 3.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Muszę napisać wyrażenie regularne do linków a poza często zastaawaim się jak zrobić taki warunek ([^href]+) czyli np a href gdzie pomiędzy a a href może być cokolwiek. Nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłęm, warunek ma się wykonywać dla
Kod a href
a hclass href a alt="" href |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
A nie możesz po prostu zrobić:
Kod /href="(.*?)"/ ?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod /href="([^"]+)"/ Chyba o coś takiego chodziło autorowi ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 1 Dołączył: 3.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba źle wytłumaczyłem chodzi o to że pomiędzy a i href może być coś jeszcze jak dam
Kod #<a href=".*?"# załapie dla linku <a href="xxx" ale dla <a alt="aaa" href="xxx" już nie będzie działać dałem Kod #<a([^h]+)href="([^"]+)"# ale to bez sensu |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
ale powiedz co Ty chcesz łapać? samo href? czy inne atrybuty też?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
W tej chwili mam np do wyciagniecia link ktory moze miec rozny adres ale będzie kończył się na /user=xxx" czyli:
Kod <a href="/user=kdas"> <a href="index.php/user=kdas"> <a href="folder/index.php/user=kdas"> <a href="/katalog/folder/user=kdas"> daje pattern: Kod #"([^/]+)/user:([^"]+)"# i nie zadziala dla ostatniego przykladu. Gdyby dalo sie dać Kod #"([^user=]+)user:([^"]+)"# byloby ok. W ten sposób się jednak nie da więc muszę się dowiedzieć w jaki się da. Oczywiście nie chodzi o tylko ten przykład bo często się spotykam z takim problemem i zazwyczaj zakładam że pierwszą literą (w tym przypadku) nie będzie u czyli dale Kod ......([^u]+)u......
Ten post edytował Octobus 29.12.2011, 22:37:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli potrzebujesz wyciągnąć nazwę użytkownika z konkretnego adresu? Jeżeli tak, to nie potrzebujesz do tego łapać całego tagu, i podawać mu mniej więcej treść jaka może być w środku. Wystarczy że złapiesz to co ci jest potrzebne, czyli samego usera:
Kod #user=([^"]+)#is
Kod Array ( [0] => Array ( [0] => user=kdas [1] => user=kdas [2] => user=kdas [3] => user=kdas ) [1] => Array ( [0] => kdas [1] => kdas [2] => kdas [3] => kdas ) ) No chyba że potrzebujesz cały adres i wszystkie informacje jakie w adresie są. Wtedy będziesz musiał łapać cały adres ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 18:06 |