Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Closed TopicStart new topic
> mysql polskie znaki
pinkift

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

No, więc pisze ponownie bo napotkałem się na kolejny problem, próbowałem rozwiązać samemu, ale niestety, aby bardziej popsułem. Otóż chcę, aby wyświetlało polskie znaki w newsach, które są przechowywane w bazie users w tabeli news, czytałem na forum <anty_reklama:D>, żeby zrobić tak:
  1. ALTER DATABASE `nazwa_bazy` DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci;
  2. ALTER TABLE `nazwa_tabeli` CONVERT TO CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci;
  3. ALTER TABLE `nazwa_tabeli` DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci;

dodałem to więc będąc w phpmyadmin w bazie danych users klikając w sql i wpisując kod > wykonaj czyli standardowo. No i mówili jeszcze, żeby dodać do pliku, w którym łączymy się z db:
  1. mysql_query("SET NAMES utf8");
  2. mysql_query("SET CHARACTER SET utf8");
  3. mysql_query("SET collation_connection = utf8_polish_ci")

więc dodałem i o ile wcześniej było widać jakieś hebrajskie krzaczki i inne cuda niewidy zamiast polskich znaczków to teraz w momencie pojawienia się polskiego znaku urywa tekst do końca, natomiast jeśli wstawię dane ręcznie do tabeli w bazie danych wszystko wyświetla ok. Prosiłbym o szybką pomoc, to ważne.
Go to the top of the page
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Prosiłbym o szybką pomoc, to ważne.

Temat wałkowany setki razy. Dla Ciebie ważny jest problem, dla mnie to, aby nie powstawał chaos na forum.

Użyj opcji "szukaj".
Go to the top of the page
+Quote Post

Closed TopicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 14:40