Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Cron + Curl - skrypt wykonuje się z przeglądarki ale nie z Crona
damianstelma1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Mam problem z wywołaniem skryptu Cron'em. Skrypt wysyła sms z bramki Orange MultiBox.
Jako, że wysyłanie sms jest tylko częścią większego skryptu, a jestem raczej początkujący, skorzystałem z gotowego skryptu Adama Michalskiego:

http://amichalski.googlecode.com/files/sms.tar.gz

Ale od początku:
Skrypt wrzuciłem na serwer (darmowy 000webhost). 000webhost ma jako default safe_mode = Off ale ma niestety open_basedir . Skrypcik korzysta z CURLOPT_FOLLOWLOCATION i co prawda przy wykonywaniu mam Warning właśnie o open_basedir ale ostatecznie sms się wysyła więc jest OK. I tak się dzieje kiedy wykonuje skrypt ręcznie z przeglądarki.

Kiedy ustawiłem sobie Crona (na 000webhost) to skrypt już nie działa. Sprawdzałem jakiś inne przykładowe skrypty bez Curla to się pięknie co 5 min wykonywały.
Gdyby ten skrypt do sms nie działał w ogóle to bym się nie dziwił (bo mam open_basedir). Ale on się bądź co bądź wykonuje z przeglądarki.

Także jeśli ktoś ma jakikolwiek pomysł jak zmusić ten skrypt do działania z Cronem to piszcie. Wchodzi w rachubę zmiana serwera, Crona itd. tylko gdzie ja znajdę darmowy hosting bez open_basedir z obsługą Curla i jeszcze Cronem co 5min?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 6)
tehaha

-----

na 99% nie znajdziesz darmowego hostingu, który daje takie możliwości. Poza tym nie wiem czy warto się w ogóle bawić i denerwować z darmowymi, skoro najtańsze hostingi są od 3zł/miesiąc
+Quote Post
damianstelma1

-----

prawda, ale tak z ciekawości chciałbym się dowiedzieć co tu nie działa. Albo inaczej: czy problem stanowi open_basedir i jeśli tak to dlaczego z przeglądarki skrypt odpala? A może to jakiś banał?
+Quote Post
tehaha

-----

problem jest w tym, że na darmowych hostingach jest zablokowane praktycznie wszystko co się da z curlem na czele. Jeżeli chcesz dokładnie wiedzieć to musisz przejrzeć konfigurację phpinfo()
+Quote Post
Saki

-----

Zainstaluj na swoim PC, lub znajdź/kup jakiś stary PC na którym zainstalujesz Linux Debiana i na nim apache2 + php + cron i nie masz problemów z hostingem, własny serwer w domu to najlepsze co da, ja mam własny serwer w domu (itunix.eu) i nie wyobrażam sobie już życia gdybym musiał używać jakiś tam hostingów...

--------------------
Moje serwisy: services.itunix.eu | spytajsie.com

Server: Debian; Desktop: Mac Mini 10.8.1, ArchLinux XFCE
+Quote Post
damianstelma1

-----

Witam po przerwie,

problem został rozwiązany. Zmieniłem hosting na inny (też darmowy). Najprawdopodobniej winą był open_basedir.
+Quote Post
Fifi209

-----

Cytat(Saki @ 28.12.2011, 12:47:38 ) *
Zainstaluj na swoim PC, lub znajdź/kup jakiś stary PC na którym zainstalujesz Linux Debiana i na nim apache2 + php + cron i nie masz problemów z hostingem, własny serwer w domu to najlepsze co da, ja mam własny serwer w domu (itunix.eu) i nie wyobrażam sobie już życia gdybym musiał używać jakiś tam hostingów...

Jeżeli komuś nie zależy na dostępności i szybkości to czemu nie.

Mi nie odpowiada takie rozwiązanie. Dlaczego?
- Opłaty za prąd, będą miesięcznie większe niż wykupienie hostingu na pół roku.
- W razie przerwy w dostawie prądu czy internetu masz przekichane.
- Wątpię, abyś miał na tyle wydajny sprzęt, dyski połączone w RAID'y dla bezpieczeństwa danych etc.
- Szybkość internetu.

--------------------
Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:25