![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem z wywołaniem skryptu Cron'em. Skrypt wysyła sms z bramki Orange MultiBox. Jako, że wysyłanie sms jest tylko częścią większego skryptu, a jestem raczej początkujący, skorzystałem z gotowego skryptu Adama Michalskiego: http://amichalski.googlecode.com/files/sms.tar.gz Ale od początku: Skrypt wrzuciłem na serwer (darmowy 000webhost). 000webhost ma jako default safe_mode = Off ale ma niestety open_basedir . Skrypcik korzysta z CURLOPT_FOLLOWLOCATION i co prawda przy wykonywaniu mam Warning właśnie o open_basedir ale ostatecznie sms się wysyła więc jest OK. I tak się dzieje kiedy wykonuje skrypt ręcznie z przeglądarki. Kiedy ustawiłem sobie Crona (na 000webhost) to skrypt już nie działa. Sprawdzałem jakiś inne przykładowe skrypty bez Curla to się pięknie co 5 min wykonywały. Gdyby ten skrypt do sms nie działał w ogóle to bym się nie dziwił (bo mam open_basedir). Ale on się bądź co bądź wykonuje z przeglądarki. Także jeśli ktoś ma jakikolwiek pomysł jak zmusić ten skrypt do działania z Cronem to piszcie. Wchodzi w rachubę zmiana serwera, Crona itd. tylko gdzie ja znajdę darmowy hosting bez open_basedir z obsługą Curla i jeszcze Cronem co 5min? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na 99% nie znajdziesz darmowego hostingu, który daje takie możliwości. Poza tym nie wiem czy warto się w ogóle bawić i denerwować z darmowymi, skoro najtańsze hostingi są od 3zł/miesiąc
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
prawda, ale tak z ciekawości chciałbym się dowiedzieć co tu nie działa. Albo inaczej: czy problem stanowi open_basedir i jeśli tak to dlaczego z przeglądarki skrypt odpala? A może to jakiś banał? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
problem jest w tym, że na darmowych hostingach jest zablokowane praktycznie wszystko co się da z curlem na czele. Jeżeli chcesz dokładnie wiedzieć to musisz przejrzeć konfigurację phpinfo()
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 2 Dołączył: 5.12.2010 Skąd: Fulda Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainstaluj na swoim PC, lub znajdź/kup jakiś stary PC na którym zainstalujesz Linux Debiana i na nim apache2 + php + cron i nie masz problemów z hostingem, własny serwer w domu to najlepsze co da, ja mam własny serwer w domu (itunix.eu) i nie wyobrażam sobie już życia gdybym musiał używać jakiś tam hostingów...
-------------------- Moje serwisy: services.itunix.eu | spytajsie.com
Server: Debian; Desktop: Mac Mini 10.8.1, ArchLinux XFCE |
|
|
![]()
|
|
Witam po przerwie,
problem został rozwiązany. Zmieniłem hosting na inny (też darmowy). Najprawdopodobniej winą był open_basedir. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainstaluj na swoim PC, lub znajdź/kup jakiś stary PC na którym zainstalujesz Linux Debiana i na nim apache2 + php + cron i nie masz problemów z hostingem, własny serwer w domu to najlepsze co da, ja mam własny serwer w domu (itunix.eu) i nie wyobrażam sobie już życia gdybym musiał używać jakiś tam hostingów... Jeżeli komuś nie zależy na dostępności i szybkości to czemu nie. Mi nie odpowiada takie rozwiązanie. Dlaczego? - Opłaty za prąd, będą miesięcznie większe niż wykupienie hostingu na pół roku. - W razie przerwy w dostawie prądu czy internetu masz przekichane. - Wątpię, abyś miał na tyle wydajny sprzęt, dyski połączone w RAID'y dla bezpieczeństwa danych etc. - Szybkość internetu. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:25 |