![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 3.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Potrzebuję pomocy...
Mam przykładowo taki kod: Dla div'a #main przypisuje tło, jednak tło pokazuje się tylko na padding'u. Zawsze stosowałem overflow: auto, jednak teraz w prawej części strony za pomocą CSS 3 powiększam plakat [transform: scale(1.2)], który w przypadku stosowania overflow: auto nie wyświetla się poza diva #main. Jak to obejść? Pozdrawiam i czekam na jakieś mądre rozwiązanie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 15 Dołączył: 16.02.2008 Skąd: Sanok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyczyść ręcznie float po ostatnim elemencie.
Czyli przed zamknięciem <div id="main"> wrzuć np. Kod <br style="clear: both; float: none;" />
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 3.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki bardzo za odpowiedź, pomógł oczywiście leci.
Potrzebowałem użyć tego w kilku miejscach dlatego zrobiłem: Kod <div class="clear"></div> oraz Kod .clear {clear: both; float: none;} Tylko dokument trochę traci na wyglądzie od strony kodu, na prawdę nie da się nic więcej wymyśleć? Ten post edytował dami95 27.12.2011, 21:24:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 15 Dołączył: 16.02.2008 Skąd: Sanok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też mi się to nie podoba, dlatego często stosuję inne sztuczki.
Możesz użyć pseudo-elemtu :after i jemu przypisać clear. Zrobi co trzeba, jednak starsze przeglądarki nie znają tego posunięcia ![]() Pozostaje Ci overflow: hidden; ewentualnie użycie float tylko na jednym elemencie (np. prawym), a lewemu pozwolić się dostosować, dając mu tylko overflow: hidden; Możesz też dodać dodatkowy zewnętrzny kontener i to jemu przypisać background, a środkowemu dać overflow: hidden; |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 02:28 |