![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
Prowadzę pewną grę via www, pisząc ją uczyłem się php,mysql aktualnie jestem w trakcie wprowadzania pewnych zmian w grze co wiąże się ze zmianą struktur tabel no i przy okazji wolał bym już zrobić wszystko aby było bardziej prawidłowo napisane ale nie jestem w stanie sam stwierdzić co wypada poprawić/ zmienić dlatego proszę userów tych bardziej zorientowanych w mysql o pomoc 1) Przy rejestracji dane użytkownika są dodawane do 2 tabel konto - tutaj trzymam podstawowe dane typu login haslo email itp postacie - nazwa postaci i inne podstawowe dane oraz id postaci jest dodawane do kilku tabel, w momencie gry dane są w tych tabelach aktulizowane na chwile obecną chcę wprowadzić możliwość posiadania kilku postaci na jednym koncie dlatego widzę to w taki sposób: Przy rejestracji dodawane są dane tylko do tabeli konto + ewentualnie jakieś innej gdzie też są informacje o koncie po zalogowaniu gracz może się wcielić lub utworzyć nową postać (o ile nie ma maksymalnej ilości postaci) i dopiero przy ewentualnym stworzeniu postaci dodawane są dane do tabeli postacie + pozostałych innych tabel związanych z postacią czyli około dodatkowych 6. Oczywiście do tabeli postacie powinienem dodać pole id konta aby było wiadomo pod które konto jest podpięta postać. czemu opisałem dosyć szczegółowo jak to wygląda ? ponieważ liczę się z tym że można bardziej wydajnie to zrobić. 2) w każdej tabeli o postaci/koncie mam pole ID - primery,auto_increment id konta,postaci - index (oraz z nie wiadomych mi przyczyn unique) tutaj zastanawiam się po co trzymać 2 takie same pola bo na chwile obecną id = id konto,postac 3) Index jak zweryfikować czy warto na dane pole zakładać index (oprócz na id konta/postaci bo to rzecz oczywista) 4) typ tabeli to MyISAM , może warto przejść na INNODB oraz pozakładać klucze obce na pola w tabelach id konta,postaci ![]() 5) jaka jest różnica w jeżeli dla loginu bym utworzył oddzielny index a dla e-mail oddzielny od tego widocznym na zdjęciu. ![]() Uploaded with ImageShack.us z góry dziękuje za pomoc i proszę o wyrozumiałość ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 23:48 |