prawie gotowe już jest tylko nie wiem czemu mi się nie wyświetlają zawodnicy którzy mają przypisani do trenera wartość NULL, myślałem żeby jeszcze dać jakiś warunek ale błąd wyskakiwał, a i nie wiem właśnie czy dobrze mam zrobione z aktualizacją danych bo mi nie wychodzi coś ta aktualizacja.
podam co jeszcze pełne nazwy skrótów w zapytaniu
za - zawodnik
z - zawody
t - trener
<?php
require 'polacz.php';
mysql_query("SET collation_connection = utf8_polish_ci");
echo '<form action="edycja333.php" method="post"> danezawody: <select name="iddanezawody">';
$rezultat2 = mysql_query("SELECT * FROM danezawody ORDER BY datazawodow ASC"); if($Wiersz2['faza'] == 0){
echo '<option value="'.$Wiersz2['iddanezawody'].'">'.$Wiersz2['rodzajzawodow'].' w '.$Wiersz2['miejscezawodow'].': Eleminacje</option>'; }
if($Wiersz2['faza'] == 1){
echo '<option value="'.$Wiersz2['iddanezawody'].'">'.$Wiersz2['rodzajzawodow'].' w '.$Wiersz2['miejscezawodow'].': Finał</option>'; }
}
<input type="submit" name="sprawdz" value="sprawdz" />';
if(isset($_POST['sprawdz'])){ $id=$_POST['iddanezawody'];
$sql=mysql_query("SELECT za.idzawodnik zaidz, za.imiezawodnik zaimie, za.nazwiskozawodnik zanazwisko, z.skok1 zskok1, z.skok2 zskok2, z.skok3 zskok3, z.idzawodnik, z.idtrener zidtrener, z.iddanezawody ziddz,
t.nazwiskotrener tnazwisko, t.imietrener, t.idtrener tidtrener
FROM trener AS t INNER JOIN zawody AS z ON z.idtrener=t.idtrener
INNER JOIN zawodnik AS za ON z.idzawodnik=za.idzawodnik WHERE z.iddanezawody=".$id);
echo '<input type="text" name="skok1" value="'.$Wiersz['zskok1'].'"/> '; echo '<input type="text" name="skok2" value="'.$Wiersz['zskok2'].'"/> '; echo '<input type="text" name="skok3" value="'.$Wiersz['zskok3'].'"/> '; echo '<select name="idzawodnik">'; $sql6="SELECT * FROM zawodnik";
if($Wiersz5['idzawodnik'] == $Wiersz['zaidz']){
echo '<option value="'.$Wiersz5['idzawodnik'].'" selected="selected">'.$Wiersz5['imiezawodnik'].' '.$Wiersz5['nazwiskozawodnik'].' </option>'; }
else{
echo '<option value="'.$Wiersz5['idzawodnik'].'">'.$Wiersz5['imiezawodnik'].' '.$Wiersz5['nazwiskozawodnik'].' </option>'; }
}
echo '<select name="idtrener">'; $sql5="SELECT * FROM trener";
if($Wiersz4['idtrener'] == $Wiersz['tidtrener']){
echo '<option value="'.$Wiersz4['idtrener'].'" selected="selected">'.$Wiersz4['imietrener'].' '.$Wiersz4['nazwiskotrener'].' </option>'; }
else{
echo '<option value="'.$Wiersz4['idtrener'].'">'.$Wiersz4['imietrener'].' '.$Wiersz4['nazwiskotrener'].' </option>'; }
}
}
echo '<input type="submit" value="aktuaknij" name="aktualnij"/>';
}
// odbieramy dane z formularza
if(isset($_POST['aktualnij'])){ $skok1 = $_POST['skok1'];
$skok2 = $_POST['skok2'];
$skok3 = $_POST['skok3'];
$id2=$_POST['idtrener'];
$id1=$_POST['idzawodnik'];
if($skok1 && $skok2 && $skok3 && $id1 && $id2)
{
$sql1="UPDATE zawody SET skok1='$skok1', skok2='$skok2', skok3='$skok3', idzawodnik='$id2', idtrener='$id1'";
// dodajemy rekord do bazy
if($ins)
{
echo '<br/>Rekord został wyedytowany poprawnie'; }
else
{
echo '<br/>Błąd nie udało się wyedytować nowego rekordu'; }
}
}
?>
jeśli ktoś się orientuje to mógłby ktoś mnie poprawić w tym kodzie
Ten post edytował olszam 27.12.2011, 22:41:38