![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 30 Dołączył: 1.08.2007 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam takie klasy(klasy są pisane dla przykładu z głowy).
I to jest klasa główna, wszystkie punkty będą miały te cechy($x,$y, $type) Będą punkty które posiadają tylko te cechy np:
i tutaj nie ma problemu. Ale będą punkty które będą posiadały dodatkowe cechy np wysokośc, kolor, obrazek, zależnie od użytego grafu(mam różne typy grafów).
I podczas użycia odpowiedniego grafu wybieram odpowiedni opis punktu np
Pytanie mam właśnie do tego momętu: Gdy ktoś poda jako $classPunkt klasę StandardowyPunkt a klasa GrafGalileusza musi używać klasy RozszezonyPunkt, to wystąpi błąd.
Sam się strasznie gmatwam z tym. Myślałem, żeby zrobić jedną klasę Punkt i do niej dodawać wszystkie cechy punktu które będe używał, lub ktoś sobie doda gdy będzie potrzebował innej cechy.
Tylko czy tutaj użytkownik nie ma za wielkiej swobody? Co możecie mi polecić? Chyba, że na stałe ustalać w klasie GrafGalileusza jaka klasa punktu ma być używana i np zrobic PunktGalileusza
Pytania pogrubiłem. Proszę o odpowiedź i dziękuje. Ten post edytował daniel1302 26.12.2011, 13:08:10 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 18:43 |