![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam taki problem i nie mogę dojść do tego co jest nie tak.
mam funkcję która pobiera z bazy id i nazwy gatunków filmów i wyświetla je w formie checkboxow.
nastepnie mam formularz dodawania filmów do bazy oraz skrypt. index.php
oraz plik insert.php
co do gatunków to jest to zrobione tak żeby można było przypisać jednemu filmowi kilka gatunków ogólnie wszystko się zapisuje do bazy oprócz właśnie tych gatunków. Wydaje mi sie że w sły sposób przesyłam z index.php do insert.php gatunki. Ale nie mam pojęcia co źle robię... tymi znaczkami "<<<<<<" zaznaczyłem miejsca w którym może być bład, bardzo bym prosił o pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 467 Pomógł: 39 Dołączył: 7.11.2010 Skąd: Raz tu, raz tam Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
pola checkbox nie maja wartosci value tylko albo sa zaznaczone albo nie. Wywal value a $wiersz['id'] daj w pole name, kazde name bedzie jak value i sprawdzaj czy zaznaczone isset lub nie zaznaczone !isset
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pola checkbox nie maja wartosci value tylko albo sa zaznaczone albo nie. Wywal value a $wiersz['id'] daj w pole name, kazde name bedzie jak value i sprawdzaj czy zaznaczone isset lub nie zaznaczone !isset ale to jest ogolnie dobrze, bo ten cały kod w php mi to chodzi bardzo dobrze, ale chciałem sobie ten formularz przerobić żeby był ajax i jquery i tylko mam problem jak z tego index.php przesłać to do insert... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nazwa (name) Twoich checkbox-ów to gatunek[], a ty przy pomocy jQuery próbujesz pobrać wartość z pola o nazwie gatunek. Widzisz różnicę? Poza tym trzeba oczywiście pobrać wartość zaznaczonego checkbox-a, zatem:
Oczywiście użycie checkbox-ów nie jest najlepszym wyjściem dla tego typu rozwiązań. Jeśli bowiem zaznaczysz dwa checkbox-y to powyższy kod pobierze wartość pierwszego ze wszystkich zaznaczonych. Można ewentualnie oprogramować je w taki sposób, aby zaznaczenie któregoś powodowało odznaczenie innych zaznaczonych:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przepraszam że tak męczę ale troche się pogubiłem
zamieniłem tak jak pisałeś na
i po tym w firebugu pokazuje mi się błąd:
natomiast nie wiem dokładnie gdzie mam wstawić to:
jest mi to niezbędne i bardzo proszę o pomoc... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pod zmienną js o nazwie gatunek kryję się już właściwa wartość, a nie obiekt checkbox. Zatem:
Mam nadzieję, że widać różnicę. Jeśli chodzi o ten drugi kod, to umieść go gdziekolwiek bezpośrednio w bloku anonimowej funkcji zdarzenia ready:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już się zapisuje do bazy, tylko jest taki problem że zapisuje się tylko jeden gatunek. W firebugu w zakładce post przy gatunku jest napisane jedno ID i jest to pierwsze ID a nie ostatnie, czyli tak jakby nie przelatywało przez całość tylko brało pierwsze z brzegu. Dodatkowo przy pierwszym zapisie, mogę wygrać kilka checkboxow z gatunkami, natomiast, jak chcę dodać kolejny to zaznaczone są poprzednie i mogę już tylko wybrać jeden checkbox.
Nie za bardzo wiem o co chodzi ps. Nie wiem czy to a coś do rzeczy ale jak dałem
pod
to mogłem tylko zaznaczyć tylko jednego checkboxa natomiast jak dałem tamto pod:
to w tedy mogłem zanzaczyć kilka, ale tylko za pierwszym razem, tak jak opisałem na początku Ten post edytował smiesznylolek 28.12.2011, 16:55:50 |
|
|
![]()
|
|
Nie doczytałem o tym, że jeden film może mieć kilka gatunków, a to zmienia postać rzeczy. Kod odpowiedzialny za możliwość zaznaczania tylko jednego checkbox-a jest w tym wypadku zbędny, czyli to:
możesz wyrzucić. Pozostaje kwestia wygenerowania odpowiedniej zmiennej data:
Teraz powinno działać jak należy. |
|
|
![]()
|
|
Stary Wielkie Dieki!!! wszystko hula!!:) tylko musiałem "gatunki" zamienić na "gatunek", bo się coś pluło.
![]() jeszcze mam taki maly problem, chciałem zrobić taka walidacje do tego że jak nie zostanie wypełnione jakieś pole to zwróci błąd i nie zostanie te dane wszystkie nie zostaną wysłane do bazy. zrobiłem coś takiego i pojawia się alert jeśli któreś pole jest puste, ale i tak zapisuje się to do bazy z tym pustym polem... a zrobiłem tak dla każdego inputa, bo nie do końca wiedziałem jak zrobić do całego formularza, zeby poprostu wypisało alert "nie wypełniłeś wszystkich pól", niezależnie które pole nie zostało wypisane
|
|
|
![]()
|
|
Kolego. Sprawdzenie, czy pola zostały wypełnione powinieneś podpiąć raczej pod zdarzenie submit formularza:
Tymczasem u Ciebie sprawdzenie, czy pola zostały wypełnione wykonuje się po prawidłowym przesłaniu żądania i zwróceniu odpowiedzi - w ciele funkcji succes, pełniącej tutaj rolę callback-a. Oczywiście selektor formularza możesz dostosować do własnych potrzeb. |
|
|
![]()
|
|
aa faktycznie, tez mi to nie pasowalo, żeby było w success ale kolega mi powiedział że tak powinno być:/ przekleiłem sobie to do tego submit i teraz działa:) jeszcze raz dzieki!:)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 02:56 |