![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 339 Pomógł: 3 Dołączył: 15.10.2008 Skąd: Internet Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jaki sposób mogę wyśrodkować w pionie zarówno obrazek jak i tekst?
Bo coś mi to nie wychodzi, poniżej przedstawiam kod:
Wesołych Świąt :] Ten post edytował desavil 24.12.2011, 10:17:35 -------------------- "Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi."
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" :) Dzięki! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 23.12.2011 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecenie to pozwala wyśrodkować (czyli ustawić na środku ekranu) dowolny element - nie tylko tekst, ale również np. obrazek. Jednym takim znacznikiem można objąć równocześnie kilka elementów. Jego działanie jest analogiczne jak <div align="center">
Kod [center]wyśrodkowany tekst[/center]
Ten post edytował WebspyPL 24.12.2011, 10:45:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 32 Dołączył: 9.09.2010 Skąd: Brzeg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chce w świąt nikogo denerwować, ale autor miał na myśli wyśrodkowanie w pionie a nie poziomie
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 467 Pomógł: 39 Dołączył: 7.11.2010 Skąd: Raz tu, raz tam Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
z tego co wiem to vertical-align działa tylko w tabelach <table> wiec to odpada. Tekst w pionie mozesz wysrodkowac tak
ale dla obrazka to raczej nie zadziała no i jest to tylko dla diva o ustalonej wysokosci -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 280 Pomógł: 46 Dołączył: 23.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://riddle.jogger.pl/2006/04/19/wszystk...trowaniu-w-css/
Poczytaj. Przeleciałem raz dwa i zauważyłem, że tam jest to. Powinno pomóc. ![]() @EDIT: To jest tylko do sztywnego diva (wysokość sztywna). Jeśli jest potrzebne inne to nie wiem czy się da. Ten post edytował Evinek 24.12.2011, 14:24:49 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 306 Pomógł: 42 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Środkowanie w pionie da się osiągnąć tylko jeżeli znamy wysokość elementu - boksu, a element centrowany po prostu obniżamy marginesem o połowę wysokości boksu.
Można też ewentualnie zmierzyć wysokość JavaScriptem i zrobić tak samo. -------------------- Strony WWW: http://arscreo.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwszy div ma
a ten wewnetrzny
bez zadnych marginesow negatywnych. /ah, obrazek i tekst do jednego diva. Tam juz sobie to w srodku poukladaj jak chcesz. Ten post edytował prowseed 24.12.2011, 15:57:42 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście rozwiązanie zaproponowane przez @prowseed jest zalecanym sposobem na zastąpienie tabelek, a nie konkretnym rozwiązaniem problemu wyśrodkowania elementów w pionie. Poza tym nie będzie działać dla IE w wersji 7 i starszych.
Zresztą o plusach i minusach różnych sposobów centrowania w pionie można przeczytać na blogu themeforest. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo ogolnie nie ma konkretnego sposobu na wysrodkowanie elementow w pionie. Przynajmniej ja takiego nie znam, a do tresci bez ustalonych wymiarow najlepiej stosowac symulacje tabelki. Można i tak: http://hacks.mozilla.org/2010/04/the-css-3...ible-box-model/ też.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 02:17 |