![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 11 Dołączył: 5.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym zrobić coś takiego jak na wykop.pl: http://www.wykop.pl/ - gdzie możesz się zalogować loginem z serwisu wykop jak i przez facebooka. Czytam o tym mechanizmie na: http://developers.facebook.com/docs/authentication/ ale możecie mi powiedzieć czy ja dobrze rozumiem jak to jest zrobione:
Powiedzmy, że mam tabelę Uzytkownik z takimi kolumnami: login (pole obowiazkowe) haslo (pole obowiazkowe) email (pole obowiazkowe) miasto (pole obowiazkowe) i teraz komuś nie chcę się rejestrować i chce skorzystać z logowania przy użyciu konta facebooka. W takim wypadku gdy pierwszy raz user loguje sie do mego serwisu przy użyciu konta facebook to najpierw w mojej tabeli Uzytkownik nalezy sprawdzic czy istnieje rekord z loginem pobranym z facebooka - jesli nie to do tabeli Uzytkownik jest dodawany nowy rekord z: loginem, emailem i miastem pobranymi z facebooka, hasło jest generowane jakieś losowe jak rozumiem, bo użytkownik i tak go ani nie pozna, ani nie będzie mógł zmienić - przynajmniej na na wykopie nie można go zmienić jak wpisuję hasło z facebooka czy tak?? Jesli natomiast login pobrany z facebooka juz istnieje w tabeli Uzytkownik to nowy rekord nie jest dodawany, a istniejacy nie jest aktualizowany jesli np. miasto jest inne (ewentualnie moznaby aktualizowac). |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat hasło jest generowane jakieś losowe jak rozumiem, bo użytkownik i tak go ani nie pozna, ani nie będzie mógł zmienić - przynajmniej na na wykopie nie można go zmienić jak wpisuję hasło z facebooka czy tak?? Jeśli jest logowanie przez FB, to ignorujesz zwyczajnie pole z hasłem. Sprawdzasz tylko, czy żądanie pochodzi faktycznie z FB na wypadek, gdyby ktoś dobrał się ręcznie do Twojego entry-pointa. A jeśli chodzi o zawartość pól, dostajesz ID usera w FB (liczbowe), adres mailowy (nie musi być prawdziwy, bo jest opcja jego ukrycia; wówczas dostajesz spoofnięty, ale unikalny per użytkownik). O resztę musisz poprosić, ale o tym jest w dokumentacji. [; -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 11 Dołączył: 5.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak, ale jesli w mojej tabeli pole hasło jest wymagane to muszę do niego wprowadzić chyba jakąś losową wartość przy dodawaniu rekordu
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A znamy strukturę bazy?
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
co masz na myśli?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ma na myśli to jak zbudowane są poszczególne tabele w bazie?
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Dobra w tej sprawie o którą pytałem się nic nie dowiedziałem więc zapytam o coś innego, dlaczego po zalogowaniu nie wyświetla mi się alert:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra w tej sprawie o którą pytałem się nic nie dowiedziałem Przepraszam bardzo, jasnowidzami to my nie jesteśmy. Jak masz się dowiedzieć, skoro nie dałeś nawet struktury, o którą prosił eriz ? -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:33 |