![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 22.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jestem początkujący w dziedzinie php ale łapę szybko.
Robię skrypt do wysyłania maili na phpmailer i mam taki problem. Nie wiem jak zrobić pole w którym to by się wpisywało maksymalna ilość maili na godzinę, po prostu ogranicznik. Proszę o wskazówki. Zaznaczam że nie chodzi mi tu o sam box tylko o funkcje co ogranicza ilość maili na godzinę, jakiś dławik. Z góry przepraszam za swoją niewiedzę i czekam na pomoc. Pozdrawiam! ps. wesołych świąt :) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki - wesołych i radosnych
![]() Co do pytania - nie wiem jak dokładnie ma działać twój system ale możesz to zrobić na kilka sposobów. Jeżeli zakładasz, że ma być wysyłane X maili na godzinę równomiernie to przydało by się uzyć funkcji sleep lub usleep i po prostu wrzucić jedną z nich pomiędzy wysyłanie maili określając w dość prosty sposób:
To tylko przykład - wystarczający na początek ![]() Można też do tego użyć cron'a ale wtedy można nie uzyskać równomiernej liczby wysyłanych maili na godzinę. Dodatkowo trzeba założyć jakiś czas na samo wysłanie maila - kwestia przetestowania jak szybko dany serwer wysyła maile (wziąc na to poprawkę przy liczeniu odstepu wysyłania maili) Dla wysyłania maili częściej niż raz na sekundę należy użyć funkcji usleep lub odpowiedniej - w sleep ułamki sekund nie działają ![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Zazwyczaj to się chyba raczej podaje ile maili ma wysłać przy danej wysyłce i jak często ma się odpalać ta wysłka.
np. wysyłka ma się odpalać co 5 minut i w czasie jednej wysyłki ma zostać wysłanych 10 maili -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niektóre klasy mają nawet wbudowane narzędzia do limitacji np. swiftmailer.
Ogólnie temat już nie raz na forum, poszukaj. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Jak dla mnie to rozwiązania w oparciu o wszelkie sleepy są mocno ryzykowne, zwłaszcza w sytuacji gdy hosting "machluje", czyli ubija skrypt nie według czasu jego działania, ale momentu odpalenia. W ten sposób ubijają własnie procesy będące w uśpieniu, choć przecież nie obciążają one jakoś maszyny.
Najlepiej się tu wychodzi z CRONem. Piszesz skrypt tak, by paczkował co jakiś czas. Znając wielkość paczki i okres czasu, znasz przepustowość. Masz limit maili godzinny na serwerze? Odejmujesz jakieś 10-15% na zapas (rejestacje, zapomniane hasła itp.). Reszta to wybór albo okresu czasu (godzinna liczba cykli) albo wielkości paczki jako dzielnika. Można co prawda robić skrypty rekurencyjnie odwołujące się do samych siebie, ale tu już zalecam ostrożność. Zły warunek stopu dla takiego i będzie sobie wisiał w pamięci aż do jego ręcznego ubicia ![]() ![]() ![]() Inna sprawa to skonfigurowanie jako warstwy transportowej przykładowo programu sendmail. On dorzuci do swojej kolejki Twoje maile, ale jeśli będzie mial ją zawaloną, to mail może wyjść za 10-15 minut choćby, a Ty tak od razu dostaniesz komunikat powodzenia, gdyż przeciez do kolejki mail doda się pomyślnie. EDIT: Tak... Swift mailer posiada takowe rozwiązanie, ale jakoś mnie ono nigdy nie przekonywało. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
EDIT: Tak... Swift mailer posiada takowe rozwiązanie, ale jakoś mnie ono nigdy nie przekonywało. To moja ulubiona klasa ale szczerze powiedziawszy mimo tego pluginu korzystam zwyczajnie z CRON'a. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:17 |