![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cześć, mam pewien problemi. Odbieram imapem wiadomości z gmaila.
Patrzę jaki ma encoding, na tej podstawie decoduje tekst. Patrzę jakie ma kodowanie i na tej podstawie koduje na utf8, czyli np. z iso-8859-2 zamieniam na utf8 Do tej pory wszystko było ok. Ale dziś natrafiłem na maile, które zachowywałe się bardzo dziwnie. Może przedstawię pseudokod jak do tej pory robiłem i było dobrze: Kod $body = 'Tutaj wiadomosc pobrana z imap'; jesli encoding = 1 to przepuszczaj wiadomosc przez imap_8bit() jesli jest charset, to zamieniaj z danego charset na utf8 I to jak pisałem działało do dzisiaj. Dziś trafiłem na wiadomość o treści: Cze?? czyli po poprawnym przekonwertowaniu ma wyjść Cześć. Niestety, po przekonwertowaniu wychodzi: Cze=B6=E6 Wiadomośc jest w kodowaniu iso-8859-2 wiec te krzaczki to są odpowiedniki w iso polskich liter. Jak się okazało, jeśli pominę krok: "jesli encoding = 1 to przepuszczaj wiadomosc przez imap_8bit()" to wiadomość jest poprawnie przekonwertowana. No i teraz mam zagwostkę, bo niektóre maile wymagają by konwertować je w zależności od encoding, a inne jak ten okazało się że nie. Nie jestem w stanie znaleźć zależności, która mi powie, które konwertować a które nie. Podam jeszcze atrybuty jakie zwraca imap dla tej wiadomosci: Cytat [type] => 0
[encoding] => 1 [ifsubtype] => 1 [subtype] => PLAIN [ifdescription] => 0 [ifid] => 0 [lines] => 19 [bytes] => 525 [ifdisposition] => 0 [ifdparameters] => 0 [ifparameters] => 1 [parameters] => Array ( [0] => stdClass Object ( [attribute] => CHARSET [value] => ISO-8859-2 ) [1] => stdClass Object ( [attribute] => FORMAT [value] => flowed ) ) ) -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 39 Dołączył: 12.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otworzyłem właśnie email, który zawiera wiadomość w HTML oraz alternatywną w czystym tekście i wygląda na to, że obie części są zakodowane w inny sposób.
Konkretniej: część w text/plain (Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1; format=flowed; delsp=yes) jest "czysta", natomiast część w text/html (Content-Type: text/html; charset=ISO-8859-1; Content-Transfer-Encoding: quoted-printable) zawiera dodatkowe znaki: Cytat <td width=3D"626" valign=3D"top" style=3D"background-color: #FFFFFF;"><t= able style=3D"border-spacing: 0px; font-family:Calibri, Verdana, Arial; fon=... Spróbuj zwrócić uwagę na nagłówki Content-*. -------------------- rm -rf /*
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ależ ja właśnie patrze na Content dla każdej wiadomosci i dla czystego tekstu i dla html.
U ciebie dla html jest quoted-printable U mnie przykładowo wiadomość ma encoding imap8. I jak zdekoduje ją przez imap8 tą nieporządany wynik. Gdy oleję imap8 to wszystko jest ok. Sęk w tym, że inne wiadomosci jak mają ustawione imap8 to należy przez imap8 przepuścić bo wtedy są one złe. I nie widzę tu żadnej zależnosci kiedy przepuszczać a kiedy nie skoro każda ma ustawione imap8 edit: wstępna zależność jaką udało mi się ustalić jest taka, ze jak jest encoding imap8 to olewać to i nic nie dekodować. Jak jest inne encoding, to wówczas dekodować ![]() Jak ktoś może coś do tego dodać to zapraszam ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Bags_Bunny: Quoted-printable (QP) wstawia zakodowany znak za pomocą sekwencji: anak równości ("=") z następującym zaraz za tym znakiem kodem heksadecymalnym tego znaku. Przypadkiem się składa, że znak równości ma kod ASCII 61, czyli heksadecymalnie 3D. I kodowanie QP zamienia znak "=" na "=3D", POZORNIE dodając niepotrzebne znaki. Jedyny taki przypadek, ale dość charakterystyczny. I bardzo widoczny przy przesyłaniu HTMLi
![]() @nospor: Ale, ale... Z manuala: imap_8bit — Convert an 8bit string to a quoted-printable string Czyli dekoduje Ci "Cześć" na "Cze=B6=E6" - i robi to zgodnie z założeniami i całkiem poprawnie. Pytanie jest inne: po co to dekodujesz do QP, skoro masz: Kod [0] => stdClass Object ( [attribute] => CHARSET [value] => ISO-8859-2 ) IMHO wiadomość jest "imap/8it", ale ta akurat część ma ściśle zdefiniowany format - wystarczy go odczytać i się do niego zastosować. Na marginesie: na pierwszy rzut oka podejrzewałem jakiś "broken" mailer. Lata temu (za czasów wprowadzania ISO-8859-2) była taka sytuacja, że mailery (tudzież czytniki news) wysyłały znaki kodowane w ISO-8859-2, ale w nagłówku wstawiały na bezczelnego iso-8859-1 (albo wręcz us-ascii). P.S. @nospor: niepożądany ![]() Ten post edytował abort 23.12.2011, 00:19:52 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Pytanie jest inne: po co to dekodujesz Jest podane encoding to decoduje tak jak jest podane. Tak jak napisałem wcześniej:Cytat wstępna zależność jaką udało mi się ustalić jest taka, ze jak jest encoding imap8 to olewać to i nic nie dekodować. Jak jest inne encoding, to wówczas dekodować czyli raz jest imap8 a raz inne. Jak jest inne to się okazało że trzeba decodować a jak imap8 to już nie trzeba. Być może to przez te święta się odmużdżam i nie widzę oczywistej jakiejś rzeczy ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:58 |