![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 1 Dołączył: 13.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam oto taki problem. Ostatnimi czasy, uczyłem się jak wyciągać rekordy z bazy MySQL za pomocą połączonych tabel. Mam skrypt, który obsługuje serwis z ogłoszeniami motoryzacyjnymi. Są cztery tabele: 1. Ogłoszenia - oglo 2. Marki - marki 3. Modele - modele 4. Zdjecia - photo Piszę sobie oto taki kod:
Do tego momentu jest ok. Tworzę pętlę, z której wyciągam 5 rekordów i wszystko wyświetla się prawie tak jakbym sobie tego życzył. Problem zaczyna się w momencie pobranego z tabeli photo miniaturki zdjęcia. Jako, że dodając ogłoszenia, można do jednego dodać kilka zdjęć, system do każdego z nich tworzy miniaturkę (w chili obecnej 3 zdjęcia i 3 miniaturki). Od razu uprzedzę, że nie ma opcji wybrania, które zdjęcie jest zdjęciem "głównym". Miniaturki mają nadawane kolejne numery (np min_01, min_02, min_03). I teraz moje pytanie: Jak stworzyć kod, czego użyć, do jakiej funkcji, manuala itp się odnieść, aby pętla pobierała mi np. miniaturkę z danego ID samochodu o najmniejszym numerze, zakładając, że zdjęcie główne ma zawsze najmniejszy numer przydzielany przez skrypt przy dodawaniu (np. ogloszenie 1 [min_01 - przod, min_02-bok, min_03 - tyl], ogłoszenie 2 [min_04 - przod, min_05-bok, min_06 - tyl])? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 222 Pomógł: 34 Dołączył: 3.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może tak...
Ja bym pobrał po najmniejszym ID klucza głównego. Bo jasną jest sytuacją, że pierwszy wgrany plik obrazka miał mniejsze ID niż każdy kolejny ![]() -------------------- Always look on the bright side of life ;-)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 1 Dołączył: 13.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jakaś podpowiedź, link do manuala na temat wspomnianego sposobu?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 1 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuję wykonać kolejne zapytanie do tabeli ze zdjęciami wyszukując rekordy z danym ID samochodu sortując po ID tabeli ze zdjęciami. W ten sposób powinieneś jako pierwszą miniaturkę otrzymać tą z najmniejszym id dla danego ID samochodu. Coś na zasadzie
|
|
|
![]()
|
|
Witam,
Tak i też zrobiłem. Myślałem, że jest po prostu sposób, aby zrobić to w jednym zapytaniu, a nie wykorzystując pętle w pętli ![]() Temat można zamknąć. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 23:14 |