![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie, mam problem z połączeniem treści bazy danych z listą rozwijaną... nie wiem czy źle robię pętle czy zapytanie... siedzę nad tym już dwie godziny i nic nie wychodzi, z językiem php nie wiele miałem do czynienia w życiu (jakieś 3 godziny lekcyjne...)ale udało mi się stworzyć coś takiego:
<?php $polaczenie=mysql_connect("localhost","root",""); mysql_select_db("meble",$polaczenie); $zapytanie="select nazwa_koloru from kolor"; $wynik=mysql_query($zapytanie,$polaczenie); echo ' <form action="dodaj1.php" method="POST"> <table> <tr><td width=150>Typ Mebla: </td><td><input type="text" name="typ"></td></tr> <tr><td width=150>Nazwa: </td><td><input type="text" name="nazwa_mebla"></td></tr> <tr><td width=150>cena: </td><td><input type="text" name="cena"></td></tr> <tr><td width=150>Wybierz Kolor : </td><td><select name="kolor"> <option> 'while ($tab=mysql_fetch_array($wynik)) { $nazwa=$tab['nazwa_koloru']; ''.$nazwa.'' } '</option> </table> <input type="submit" value="Dalej"> </form> '; while ($tab=mysql_fetch_array($wynik)) { $nazwa=$tab['nazwa_koloru']; echo ' '.$nazwa.''; } mysql_close($polaczenie); ?> Ta druga pętla na końcu kodu to jest taka pętla robocza dzięki której sprawdziłem że baza danych ma połączenie z php i ona wyświetla wszystko prawidłowo. Natomiast ta wyżej w liście rozwijania(<select>) wyrzuca mi błąd: Parse error: syntax error, unexpected T_WHILE, expecting ',' or ';' in C:\xampp\htdocs\projekt\dodaj.php on line 38 domyślam się że chodzi tu o problem z pętlą lub jakimś znaczkiem w nim ale nie mam pojęcia czy źle ją zrobiłem czy poprostu w takiej liście pętli nie można używać!:( dodam że studiuję grafikę komputerową zaocznie ale jakieś blade pojęcie o c# i php mam, nie wielkie ale zawsze... o mysql wiem nieco więcej ale mimo to proszę o odpowiedź dosyć jasną językowo która pomoże mi rozwiązać ten problem |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 306 Pomógł: 42 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Weź z łaski swojej ujmij ten kod w znaczniki PHP.
-------------------- Strony WWW: http://arscreo.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 222 Pomógł: 34 Dołączył: 3.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak na mój gust czegoś tu brakuje. Jakaś konkatenacja ? po " ' " ? A po zamknięciu ' powinien być chyba ';' i po zakończeniu pętli jakieś "echo" ? ---- EDIT Poza tym tu
tez chyba jakieś "echo" się przyda - tak na szybkiego przeleciane Ten post edytował Ghost_78 20.12.2011, 15:51:09 -------------------- Always look on the bright side of life ;-)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 306 Pomógł: 42 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W linijce 17 i 22 brakuje średników.
-------------------- Strony WWW: http://arscreo.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za podpowiedź, przeleciałem na szybko jakiś kurs w necie o php i udało mi się wyselekcjonować błędy kod ruszył i wpisał w listę rozwijaną kolumnę na takiej pętli:
<?php $polaczenie=mysql_connect("localhost","root",""); mysql_select_db("meble",$polaczenie); $zapytanie="select nazwa_koloru from kolor"; $zapytanie2="select nazwa_stylu from styl"; $zapytanie3="select nazwa_producenta from producenci"; $wynik=mysql_query($zapytanie,$polaczenie); $wynik2=mysql_query($zapytanie2,$polaczenie); $wynik3=mysql_query($zapytanie3,$polaczenie); echo ' <form action="dodaj1.php" method="POST"> <table> <tr><td width=150>Wybierz Kolor : </td><td><select name="kolor"> '; //WYBÓR KOLORU while ($tab=mysql_fetch_array($wynik)) { $nazwa=$tab['nazwa_koloru']; echo ' <option>'.$nazwa.'</option>'; } echo' </table> <input type="submit" value="Dalej"> </form> '; mysql_close($polaczenie); ?> żeczywiście nababrałem z tymi znaczkami ale jak wcześniej napisałem dopiero raczkuję w php. A i mała prośba do qrooel nie musisz od razu taką ironią sypać jak to ja się nie znam nie bez powodu swój post umieściłem w części forum o nazwie "przedszkole" sam dobrze wiedziałem ze mój błąd to jakiś banał ale nie wiedziałem dokładnie jaki.... ale dzięki za poźniejszą podpowiedź pomogła:) Mam niestety kolejny problem z tym skryptem a właściwie z jego kontynuacją.... mam już w pliku dodaj.php pętle i w liście rozwijania wszystko się ładnie tyświetla tylko że w skrypcie dodaj1.php dane są przetwarzane i wpisywane do BD a mi zależy na zapytaniu i zmiennej która: 1.Pobierze wybraną nazwę_koloru z listy rozwijanej 2.Na podstawie tej nazwy pobierze jej id_koloru z tej samej kolumny o nazwie KOLOR 3. Doda id_koloru do tabeli ASORTYMENT fragment dodaj.php
fragment dodaj1.php
zjdęcie bazy danych: ![]() Wiem że w skrypcie dodaj1.php trzeba by utworzyć jakieś zmienne z zapytaniami do bazy danych o wyświetlenie id_kolor odpowiadającemu wyświetlanej nazwie_koloru ale leże bo nie wiem jak to wbić w php ale będe próbować chociaż nie ukrywam że był bym wdzięczyny za podpowiedz... Edit: Walczę cały wieczór i niestety nie udało mi się zrobić postępów poniższy skrypt z pliku dodaj1.php:
wpisuje wszystkie krotki jak należy poza ostatnią z wybranym id_koloru poprzez zmienną$kolor i wpisuje 0 czyli tak jak bym nic nie wpisał... Dodam że więzy między tabelami chyba działają bo gdy wklepuję w mysql kod ręcznie czyli INSERT INTO asortyment VALUES ....... i jak na końcu wklepię id_koloru istniejącego w bazie to normalnie go zapisuje czyli to znaczy że ewidentnie mam coś namieczane ze zmienną $kolor bo zapytanie SELECT raczej jest ok....(też sprawdziłem ręcznie) w instrukcji INSERT IN TO zmienną wpisywałem w różnych postaciach '.$kolor.' i '$kolor' i nic ... liczę na czyjąś pomoc..... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 09:14 |