![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2011 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam dwie funkcje. Pierwsza wyświetla mi wszystkie pytania które znajdują się w bazie danych:
Działa bardzo fajnie, ale chciałem żeby po kliknięciu w dane zagadnienie wyświetlało mi się ono więc mam coś takiego:
Niestety to nie działa pojawia się komunikat: Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in wskazanie na linijkę while($wiersz = mysql_fetch_array($wykonaj)) Zgubiłem się i totalnie nie wiem o co chodzi. Dlaczego pytania wyświetlają się wszystkie na jednej stronie, a nie potrafi załadować jednego po jego kliknięciu? Ten post edytował welll1 19.12.2011, 20:35:48 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1) Uzywaj bbcode
2) Masz błąd zapytania. Jak sobie radzić z błędami zapytania masz napisane tu: Temat: Jak poprawnie zada pytanie Przeczytaj całość. Jest tam kupa podstawowych wskazówek dla poczatkujących. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2011 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem w tym że analizuję i nie widzę tutaj błędnego zapytania... prosty formularz który dodaje klika wpisów, prosta funkcja która wyświetla je wszystkie oraz dziwnym trafem nieprosta funkcja która nie jest w stanie wyświetlić pojedynczego wpisu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 105 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$wykonaj = mysql_query($zapytanie) or die(mysql_error());
i powiedz co się wyświetli |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Problem w tym że analizuję i nie widzę tutaj błędnego zapytania... Nie miałeś analizować a zastosować się do prostych wskazówek napisanych po polsku. Czemu Wy macie tak niesamowite problemy z czytaniem po polsku? Jedna ze wskazówek jest mysql_error(), którą podał również kadłub w poprzednim poście.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Otrzymałem komunikat:
Table 'odpowiedz' doesn't exist ![]() czyli nie dodaje mi tabeli z odpowiedzią ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 42 Dołączył: 27.07.2010 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po prostu nie ma takiej tabeli
Zerknij do manuala i zobacz konstrukcje zapytania. http://dev.mysql.com/doc/ -------------------- GG: 10972302 :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nieprawda, że "nie dodaje".
SELECT nie jest od dodawania, ale od odpytywania/przeszukiwania. 1. Załóż tabelę (np. w phpMyAdmin) o odpowiedniej strukturze. 2. Uzupełnij ją danymi wedle potrzeby 3. dopiero potem testuj kod/warunki selecta. |
|
|
![]()
|
|
Mam założoną tabelę która jest uzupełniona danymi.
Pola jakie są to user id pytanie Dodałem tabelę 'odpowiedzi' z polami 'odpowiedz' i 'id_pytania' Tymczasowe rozwiązanie działa ale potrzebuję dodać pole 'odpowiedz' do tabeli 'pytania' i powinno śmigać ale no właśnie: ALTER TABLE 'pytania' ADD 'odpowiedz' text NOT NULL; MySQL zwrócił komunikat: #1064 - Something is wrong in your syntax obok ''pytania' ADD 'odpowiedz' TEXT NOT NULL' w linii 1 Jeny jaki słaby z tego jestem a zaliczenie tuż tuż ![]() Ten post edytował welll1 19.12.2011, 21:55:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do tabeli pytania możesz dodać tylko kolumnę (np. o nazwie "odpowiedz"). Manual: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/alter-table.html
Jeśli chcesz przeszukiwać dwie tabele naraz, to zainteresuj się JOINami, na początek polecam http://www.elektroonline.pl/a/2460,Komenda...SQL,baza_wiedzy A tak w ogóle to polecam wrzucić te kwerendy SQL np. do phpmyadmina i zobaczyć online, co mamy w bazie. |
|
|
![]()
|
|
NIe: ALTER TABLE 'pytania' ADD 'odpowiedz' text NOT NULL;
a: ALTER TABLE pytania ADD odpowiedz text NOT NULL; odróżniaj tekst od nazwy tabeli czy kolumny
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 13:38 |