![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 20.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam, mam pytanie, ponieważ przejrzałem tematy odnośnie include, było jak używać itd, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje...
chciałbym możliwie jak najbardziej oddzielić warstwę html od php - dlatego czy wskazane jest include'owanie pliku np. 'deklaracja.php' czy tam 'deklaracja.html'
potem po kolei head, menu - stałe fragmenty strony... czy też lepiej umieszczać deklarację na każdej stronie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 306 Pomógł: 42 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgodnie z zasadą DRY - nie powtarzaj się, powinieneś załączać te elementy poprzez partiale/pliki które 'inkludujesz'.
Czyli: elementy powtarzające się ładujesz za pomocą include (menu, listy, doctype). Ten post edytował qrooel 19.12.2011, 10:16:39 -------------------- Strony WWW: http://arscreo.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 20.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki, teraz jestem pewien że zrobiłem to dobrze
![]() jeszcze jedna rzecz, bo wyczytałem że samo:
jest niebezpieczne, lepiej coś takiego:
jak to z tym jest? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jakim sensie niebezpieczne?
Include, któremu damy link do pliku, którego nie ma zwróci warning - można się zabezpieczyć poprzez file_exists tak jak podałeś. Ale zupełnie nie kumam tego podejścia $_GET['deklaracja.php'] - rozwiń to - bo mi się wydaje, że wrzucanie wprost w include jakiegolwiek GET'a jest nie ciekawym pomysłem... EDIT: Aby nie stosować niepotrzebnie file_exists proponuje nie przesyłać wprost do skryptu nazwy pliku jaki ma dołączyć. Użyj do tego bazy lub jakiejś tablicy w PHP na przykład: wywołujesz plik: strona.php?s=123 w php masz:
i tak dalej ![]() Ten post edytował Sephirus 19.12.2011, 11:22:12 -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 5 Dołączył: 16.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jest najbezpieczniejszym zastosowaniem include. Pakowanie w to jakichkolwiek zmiennych (a już zwłaszcza $_GET) zmniejsza bezpieczeństwo - w przypadku $_GET wręcz krytycznie - oczywiście chyba, że zastosujesz kod Sephirusa. Ten post edytował vee 19.12.2011, 11:30:49 |
|
|
![]()
|
|
czyli z tego wynika/z tego rozumiem że:
nie ma nic wspólnego z przesyłaniem żądania w trybie GET? i dlatego jest bezpieczne... dokładnie chodzi mi o ten wątek bo szczerze trochę mi pomieszali i nie wiem Temat: Bezpieczenstwo skryptow PHP Sephirus, czym jest 's' w kodzie? Ten post edytował dzanesko 19.12.2011, 11:43:30 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat czym jest 's' w kodzie? No przecież podał ci przyklad:Cytat wywołujesz plik: strona.php?s=123
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
czyli:
strona.php?s=123 to boolean który sprawdza czy 123 to 'strona.php' ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
strona.php?s=123 to link a nie zaden boolean
http://twojadomena.pl/strona.php?s=123 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
strona.php?s=123 to link a nie zaden boolean http://twojadomena.pl/strona.php?s=123 czyli w include piszę:
? Ten post edytował dzanesko 19.12.2011, 11:57:30 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten adres ktoś wpisuje w przeglądarce twojastrona.pl/index.php?s=123
s określa która strona ma się załadować - tutaj ta o numerze 123 Dzięki temu najprostszemu rozwiązaniu masz kontrole nad tym czy dana strona istnieje i możesz ją dołączyć do pliku bez utraty wydajności i korzystania z file_exists Sory chłopaki - poddaje się :/ nie mam dzisiaj zupełnie cierpliwości ![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
no teraz jasne
![]() zmyliła mnie ta strona.php... dzięki |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:20 |