![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
od niedawna uczę się symfony2 i natrafiłem na problem przy próbie stworzenia zapytania z join w doctrine2. Wydaje mi się że zrobiłem wszystko tak jak w dokumentacji, ale najprawdopodobniej tak nie jest ;/. Tutaj jest model User.php
Oraz advert
Metody set oraz get pominąłem. Moje zapytanie stworzone w UserRepository
Komunikat :
Tabela user ma klucz głowny user.user.id, natomiast tabela advert ma klucz obcy advert.user_id. Mniemam że coś źle zrobiłem w adnotacji przy relacjach ale nie mogę doszukać się błędu. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 51 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W klasie User jako mappedBy dla relacji Advert masz "User", a w klasie Advert składowa nazywa się "user" (z małej litery), zapewne z tego powodu jest ten notice. Poza tym warunek "where" w Twoim zapytaniu jest zbędny. Doctrine dodaje tej warunek automatycznie do klauzuli "ON" odpowiedniego joina. Masz błędne referencedColumnName nad składową Advert::$user, powinno być klucz główny klasy User, czyli "userId". Ten post edytował -=Peter=- 18.12.2011, 18:17:15 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 09:42 |