| -zieleniak- |
|
|
Goście |
Jak mozna zapisać dane z formularza, aby każde dane szły do odzzielnego pliku. np: 1.txt, 2.txt, 3.txt itp..
I jak to odczytać wg daty od najnowszego? |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%)
|
naucz sie zadawac konkretne, sprecyzowane pytania: RTFM
|
|
|
|
| -zieleniak- |
|
|
Goście |
śpieszyłem sie i dlatego nie starannie napisałem
Napize dokładniej Mam formularz w którym wpisuje sie Temat, email, nick i tresc Chciałbym żeby to było dodawane do plików txt. Wiem jak to sie robi w jednym pliku, a chciałbym żeby to robiło nowy plik z każdą wiadomością oddzielnie np. 1.txt, 2.txt Jeszcze musiałbym to odczytać, ale jest problem że chciałbym aby wyświetlało 4 najnowsze i a wszystkie na stronie. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
Przy kazdym dodawaniu stworz plik o nazwie poprzedniego + 1...
|
|
|
|
| -zieleniak- |
|
|
Goście |
a jak tak zrobic, bo sie zabardzo nie orientuje
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
I sposób:
jeśli te pliki ma w jednym katalogu , możesz sobie odczytać je za pomocą np.
z tego co wiem , to będą one odczytywane w kolejności od najstarszego do najnowszego ( jeśli nie , to zastosuj sort() ) . [php] <? $plik = $pliki[count($pliki)-1]; $plik = basename($plik, ".txt"); $plik += 1; ?> [/plik] jeśli czegoś nie poplątałem to pod $plik kryje się nazwa dla następnego pliku . nie bić mnie jeśli zrobiłem jakiś błąd (: II sposób: można zrobić jakiś dodatkowy plik , np. 'dane.php' . Przy pierwszym zapisie ( 1.txt ) umieścić w nim liczbę '1' . Przed następnym ( 2.txt ) zapisem pobrać zawartość tego pliku i + 1 . Nową wartość ( 2 ) zapisać w tymże pliku i przed następnym zapisem znów to zastosować (: Ten post edytował broU 12.07.2004, 14:42:46 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2004 Skąd: z neostrady Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat(broU @ 2004-07-12 15:34:41) z tego co wiem , to będą one odczytywane w kolejności od najstarszego do najnowszego ( jeśli nie , to zastosuj sort() ) . Natsort() chyba jednak, bo jak będzie miał więcej niże 10 plików to cuda mu wyjdą.... |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.12.2025 - 03:02 |