![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki oto kodzik
i niestety nie bardzo go rozumiem, wiem, że pierwsza pętla jest powtarzana aż do uzyskania $test większej niż 500. A druga ? Wiem że wypisuje liczbę jeżeli jej pierwiastek jest mniejszy od zmiennej $podziel. no to zakładam, że $test i $podziel są 2,
prawda więc wypisuje 2 i przerywa pętle, teraz
prawda więc wypisuje 3 i przerywa pętle, astępnie 4,
fałsz, więc idzie dalej. I teraz jeżeli 4 dzieli się bez reszty przez 2 to przerywa, a że się dzieli to koniec pętli. i Teraz mam problem bo
nie jest i 5 teoretycznie wypisać nie powinno, ale wypisuje, wypisuje mi wsztstki liczby pierwsze do 500. Gdzie popełniam błąd w moim rozumowaniu ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zauważ, że w linii 22 zmienna $test jest zwiększana.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja również ją zwiększam co widać SQRT zawsze jest z cyfry o jeden więcej... a więc
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 20.06.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a oto moj skrypt.. moze nieco prymitywny ale rowniez bardzo dobrze dziala ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 08:42 |