Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Jednakowe anchory a wujek google, Jak google indeksuje linki
Sephirus
post 16.12.2011, 15:05:31
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Spotkałem się ostatnio z pewnym problemem przy jednym z projektów.

Mianowicie strona posiada menu główne na początku kodu strony w którym znaleźć można link do jednego z głównych działów, na przykład:

1. <a href="http://strona.pl/komiksy/batman.html">Batman</a>

Na niektórych podstronach z artykułami znaleźć można także w treści linki typu:

1. (...)
  2. <a href="http://strona.pl/komiksy/batman.html">Sprawdź komiksy o batmanie</a>
  3. (...)
  4. <a href="http://strona.pl/komiksy/batman.html">Batman w komiskach</a>
  5. (...)
  6. itp...

Założenie jest takie, że wszystkie linki mają ten sam URL a różne nazwy. I tu pojawia się moje pytanie. Czy takie coś wpływa negatywnie na indeksowanie podstrony http://strona.pl/komiksy/batman.html? Domyślam się że wujek google i tak zindeksuje tylko pierwszy link (z menu). Ale czy kolejne linki jakoś przeszkadzają/polepszają pozycję strony i jej indeksowanie? Czy jest to konflikt linków?

Spotkałem się z odwrotną sytuacją polegającą na tym że linki mają tą samą nazwę i różne URLe i podobno jest to konflikt i nie powinno to mieć miejsca ale jak jest w przedstawionym przeze mnie przypadku?

--------------------
If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;)
Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka...
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 5)
Shili
post 16.12.2011, 16:11:26
Post #2

-----

Jeśli się martwisz - daj w kolejnych linkach nofollow smile.gif
Natomiast z tego co wiem nie jest to jakieś super problematyczne.

Zerknij np. na http://technologie.gazeta.pl/internet/0,0.html
Gdzie do artykułu kieruje miniatura i tytuł.
Nie ma nofollow, a strona na pierwszej pozycji pod frazą techonolgie.
Fakt, można mówić tu o trust rank czy częstotliwości aktualizacji, natomiast z tego co mi wiadomo również szczególnie to nie poprawia wydajności indeksowania. Choć tutaj musieliby się pewnie wypowiedzieć Ci, którzy robili tego typu testy smile.gif
+Quote Post
Sephirus
post 16.12.2011, 16:29:07
Post #3

-----

To fakt. Ale te miniaturki są do kitu a i tak google zczytuje kolejne linki - to ciekawe smile.gif

Mi bardziej chodzi nie o to by w ten sposób poprawić pozycję strony ale o to by jej nie popsuć smile.gif

Dzięki za info w każdym bądź razie wink.gif

(pomógł kliknę jak jeszcze parę osób coś napiszę smile.gif - bo tak to nikt już tu nie zajrzy tongue.gif)

--------------------
If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;)
Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka...
+Quote Post
Nemon
post 18.12.2011, 10:17:29
Post #4

-----

Są różne teorie, ale prawda jest taka, że do końca nikt nie wie.., niby Googiel bierze tylko pierwszy link w kodzie, a pozostałe pomija. Niektórzy twierdzą z kolei, że nie powinno się takich linków dawać, bo to zniekształca anchor i warto wtedy dać nofollow. Jednak traktowanie nofollow też się jakiś czas temu zmieniło i podobno ta "moc" która przypada na link nofollow nie jest już jak kiedyś rozkładana na pozostałe linki dofollow, tylko po prostu znika.

Ten post edytował Nemon 18.12.2011, 10:19:29
+Quote Post
krzysztof_kf
post 1.03.2012, 22:51:26
Post #5

-----

Panowie bzdura nofollow do tak zwanych linków wewnętrznych questionmark.gif pozycjonowanie linkami wewnętrznymi jak najbardziej tak jeżeli te linki mają odpowiednią strukturę i linkują do odpowiedniej strony.

Ten post edytował krzysztof_kf 1.03.2012, 22:51:51
+Quote Post
Lethys
post 18.03.2012, 17:56:36
Post #6

Ostrzeżenie: (30%)
XX---

Może Ci zaindeksować kilka tych samych linków pod różnymi anchorami, w czym problem?

Po prostu pozycjonujesz jedną stronę pod kilka anchorów i tak bedzie to działać.

Przecież strony się pozycjonuje na wiele fraz.

--------------------
filmy podobne do - wyszukiwarka podobnych filmów
motywacja do działania - Bądź Lepszy
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:49