![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Tak jak w temacie.Przecież to krok milowy w PHP i to w dobrą stronę w nawiązywaniu połączeń z bazą danych,czego programiści tego nie używają??Obserwuję od dłuższego czasu i mogę stwierdzić po skryptach ,że 98% programistów nie używa tej metody.Może to takie moje tylko odczucia?
Powód edycji: [blooregard]:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Nie używają początkujący, po obecne książki i kursy uczą pracy z mysql_*.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo zazwyczaj uczą się ze starych książek, tutoriali, kursów
![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Na,ale widzę także co nie których co mają powyżej 100 i więcej postów,czyż o tym nie zdążyli się dowiedzieć,a może leństwo ,po co się uczyć jak tamto działa
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam ponad 4 tyś. a czasem jak piszę na szybko kilka linijek kodu, które mają zadziałać raz czy dwa to też użyję mysql_
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Na,ale widzę także co nie których co mają powyżej 100 Proszę cie... przez te 100 postów koleś równie dobrze mógł ciągle pytać o banały. Liczba postów nie świadczy o wiedzy usera.To o czym piszesz, to poprostu jest to o czym wiedzą wszyscy od dawna: jest kupa ludzi co pisze w php, z czego 70% to ludzie co się nie znają na rzeczy i nazywają się programistami php - przez takich ludzi programiści php mają taką a nie inną opinię i o tym było już wiele tematów. Po co po raz kolejny o tym samym pisać? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 18 Dołączył: 4.09.2010 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Niktoś) Tak jak w temacie.Przecież to krok milowy w PHP i to w dobrą stronę w nawiązywaniu połączeń z bazą danych,czego programiści tego nie używają??Obserwuję od dłuższego czasu i mogę stwierdzić po skryptach ,że 98% programistów nie używa tej metody.Może to takie moje tylko odczucia? używają... inna sprawa, że czasem świadomie NIE używam. ale to najczęściej w sekwencjach sql'i i w optymalizacjach query. no i w stored procedures z oczywistych powodów;) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Na,ale widzę także co nie których co mają powyżej 100 i więcej postów,czyż o tym nie zdążyli się dowiedzieć,a może leństwo ,po co się uczyć jak tamto działa Niektórzy mają sporo powyżej setki i problemy z warunkami, pętlami. ![]() Po prostu lwia część osób w PHP działa od święta, nie wychylając się poza CRUD lub dorabia formularze kontaktowe do stron statycznych. A Ty pytasz właśnie o tych "programistów PHP". Ot, cała filozofia. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To dobiję gwóźdź do trumny, mam ponad 100 pomógł, a nawet nie wiem jak dobrze użyć PDO, ba nawet mam problemy z mysql_
![]() Ten post edytował Damonsson 16.12.2011, 15:41:23 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A mnie zastanawia co innego. Mianowicie, "czego" tacy "programiści" jak autor wątku nie potrafią pisać poprawnie po polsku?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@up - może miało być "dla"czego
![]() Tak czy owak wtrącę się do ogólnej dyskusji - sam używałem przez dłuższy czas mysql_* i w przykładach na forum dalej używam - dlaczego - to prostsze do zrozumienia przez uczących się ![]() Z PDO korzystam już od jakiegoś czasu ale wydaje mi się ogólnie, że mało kto używa "czystego PDO" - naogół są to jakieś warstwy abstrakcji z jakichś frameworków albo biblioteki do obsługi bazy - do czego swoją drogą PDO nadaje się wyśmienicie ![]() mysql_* jest prostsze na pierwszy rzut oka - konkretna funkcja - konkretny wynik - w PDO "nowi" jak tylko usłyszą o sterownikach baz, funkcji prepare, PDOStatement to robią się zieloni - nie nadaje się to zresztą dla ludzi o niskim poziomie wiedzy OOP - stąd też myślę, że dlatego nie używają ![]() ![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Widziałem PDO,nie używałem ,bo nie programuje w PHP.PDO nie takie straszne jak go malują ,dochodzi umiejętność posługiwaniem się parametrami,w NET c# to standard ,bez tego ani rusz.
To tak jakby w net c# używać frameworka v1 jak już jest v4,jakby cofnąć się z programowania z Delphi do TurboPascala. Są narzędzia nowsze ,to trzeba z nich korzystać, po prostu dziwi mnie ten fenomen,nie mówiąc już nawet o używaniu namespace'ów ,które są już przecież w PHP dostępne a nadal jest jechane na klasach. Trochę mnie to dziwi,ale po części zostało mi to wytłumaczone. Cytat A mnie zastanawia co innego. Mianowicie, "czego" tacy "programiści" jak autor wątku nie potrafią pisać poprawnie po polsku? Wydaje Ci się. Może po polsku czytać nie umiesz i nie rozumiesz. Ten post edytował Niktoś 16.12.2011, 17:40:15 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W 90% "projektach" używam mysql_ i się jakoś tego nie wstydzę.
Dobrze użyty jest bezpieczny tak samo jak PDO. Z dodatkowej funkcjonalności PDO (którą z teorii znam) nigdy nie miałem potrzeby korzystać dlatego po prostu go nie stosuje. Z PDO głównie korzystam w projektach dla siebie gdzie mam więcej czasu na pisanie kodu. Ten post edytował markonix 16.12.2011, 17:26:35 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PDO używają PROphpOwcy, głównie Ci którzy potrafią oprzeć na tym własną klasę obsługi tegoż. W innym przypadku PDO amatorów odrzuca, bo myślą że im więcej linijek kodu tym gorzej, a jak do tego dojdzie bindowanie to już w ogóle uciekają, pomimo iż to ich bardziej zabezpiecza przed SQL injection.
markonix - a jak będziesz chciał przenieść te projekty na inną bazę to co zrobisz? W PDO zmienisz jedną linijkę ![]() Ten post edytował !*! 16.12.2011, 17:28:48 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja tam binowanie se sam zrobiłem za pomocą preg_replace do mysqli
![]() -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@peter13135: Przecież MySQLi obsługuje bindowanie parametrów.
@!*!: Jak już zmienisz silnik bazy danych (robiłeś swoją drogą to kiedykolwiek) najprawdopodobniej będziesz też musiał zmienić połowę samych zapytań - więc nie, nie wystarczy zmienić jednej linijki. PDO nie ma żadnych realnych wad względem funkcji mysql_*(). Nie używają bo nadal masa kodu w sieci (przykłady, kursy itp.) nie korzysta tego. Zresztą mysql_*() nadal działają i robią to całkiem sprawnie, więc następcy ciężko się przebić. Na dodatek nie raz widziałem PDO wykorzystywane jak mysql_*() co już pozbawia go sensu istnienia. Takie są pewnie powody niewykorzystywania PDO przez programistów PHP - bo nie trzeba być ani "pr0", ani znać OOP by z tego korzystać. Cytat Cytat A mnie zastanawia co innego. Mianowicie, "czego" tacy "programiści" jak autor wątku nie potrafią pisać poprawnie po polsku? Wydaje Ci się. Może po polsku czytać nie umiesz i nie rozumiesz. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Nie, to Ty piszesz kompletnie niepoprawnie. Wiesz, Ty też ,ale mi to nie przeszkadza -rozumiem co napisałeś. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 19 Dołączył: 2.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem większym problemem są osoby, które używają PDO, ale bez prepared statements i uważają że są całkowicie bezpieczni. Utarło się w internecie, że rozwiązaniem problemu SQL Incjection jest używanie PDO, co nie jest do końca prawdą.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 11 Dołączył: 5.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czego nazwa tematu wydaje mi się jakaś dziwna?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Poprawiłem tytuł wątku.
Nie róbcie OT, jak chcecie sobie podyskutować o poprawności językowej zapraszam do Hydeparku. //A konkretnie do "Jeden Wielki OffTopick" ![]() //Spawnm
Powód edycji: [Spawnm]:
-------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:47 |