![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do znaczników BBCode został dodany nowy element - znacznik php (pierwszy z prawej). Odpowiada za wstawianie bloków kodu php, obsługuje kolorowanie składni. Mam nadzieję, że wszyscy łatwo się do niego przyzwyczają. Bloki innego kodu (np. SQL) należy umieszczać w dotychczas stosowanym znaczniku CODE.
Mam nadzieję, że mechanizm będzie pracował stabilnie. Dzięki dla DeyV'a za przypomnienie sprawy. -------------------- cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
[php:1:c896f5b579]<?php
echo "proba - pieknie to wyglada"; ?>[/php:1:c896f5b579] gratuluje pomyslu -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Świetnie, że do tego doszło...
Mam tylko takie pytanie. Czy jest sens dodawania osobnego znacznika? Gdyby pozostać tylko przy [code] mielibyśmy wgląd również w starsze wpisy. A przecież i tak fragmeny kodu nie zawarte pommiędzy <? ?> są wyświetlane jako zwykły tekst, dla którego mozna ustawwić dowolny kolor, również ten aktualny dla code, czyli zielony. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodałem nowy znacznik bo nie chcę wszystkich rodzajów kodu wrzucać do jednego wora. Docelowo chciałbym rodzielić większość używanych rodzajów kodu i kolorować odpowiednio każdy z nich. Na razie jest php bo to kolorowanie zapewnia sam silnik php. Jak będę dysponował nadmiarem czasu, pomęczę się nad następnymi (SQL, XHTML, XML, CSS2). Oczywiście jeśli ktoś ma już coś takiego zrobione u siebie to proszę o kontakt.
-------------------- cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Trochę mineło już czasu od uruchomienia tego systemu :oops: . A ja dopiero teraz upewniłem sie, że funkcja odpowiedzialna za wyświetlanie kodu php ma pewien błąd.
Orginalnie znacznik Code ma dodaną funcję, zabezpieczającą przed rozciąganiem strony przez zbyt długie linie. Brakuje jej jednak przy użyciu znacznika php. dragossani - to była mała sugestia do Ciebie ![]() -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze wstawia dodatkowy <br/> na górze i na dole tabeli co rozciąga ją także w pionie...
Sprawdzałem kolorowanie składni w php - tam jest OK... -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
A jeśli administratorowi brak czasu na dokonanie niezbędnych poprawek - proponuję rzucić temat na forum - na pewno znajdzie się jakiś znudzony forumowicz, który będzie umiał rozwiązać te problemy. 8)
![]() ![]() A oba całkiem mocno dokuczają. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A jeśli administratorowi brak czasu na dokonanie niezbędnych poprawek - proponuję żucić temat na forum - na pewno znajdzie się jakiś znudzony forumowicz, który będzie umiał rozwiązać te problemy. 8) :lol: :twisted:
A oba całkiem mocno dokuczają. Nie ma problemu, mogę to poprawić... Ale znudzony nie jestem :wink: -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
KaMeLeOn stanął na wysokości zadania i poprawił co trzeba. Dzięki za pomoc.
![]() -------------------- cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Tylko czcionka coś dziwna... Nie można dac Verdany albo czegoś proporcjopnalnego?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Tylko czcionka coś dziwna... Nie można dac Verdany albo czegoś proporcjopnalnego?
Dlaczego dziwna? Wszystko jest wstawione w znaczniki CODE, tak jak oryginalnie wyświetla funkcja show_source()... -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
Może wiec przydałoby się tworzyć styl css, który by go zmieniał? Ta czcionka rzeczywiście jest nieco nieprzyjazna.
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Wydaje mi się, ze poprzednia czcionka była inna... Wiem, że się czepiam, ale lubie proste, czytelne fonty...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tez tak uwazam. Lepsza byla by Tahoma lub Verdana.
|
|
|
![]()
|
|
To jak wy czytacie MANUAL'a ?
Tam wszystkie przykłady są czcionką CODE... Pogadam z dragossanim... pomyślimy. Na razie przygotowuję nowy moduł... -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
to prawda że ten font, ale nie ten rozmiar. I wszystko w temacie
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Cytat to prawda że ten font, ale nie ten rozmiar. I wszystko w temacie
Wyobraź sobie co by się działo gdyby font był większy... -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przydałoby się jeszcze zawijanie długich wierszy.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Przydałoby się jeszcze zawijanie długich wierszy.
Zawijanie długich wierszy jest... :!: Zawsze było, ale nie podzielę linii, którą ktoś napisał ciągiem (bez spacji), nie jestem przewidzieć co ludzie piszą i gdzie zapominają spacji, a pisanie takiej funkcji jest nieopłacalne.... To zadanie dla moderatorów. Panowe moderatorzy wystarczy edytować posta i wstawić " " (SPACE) po przecinku Zobaczcie tu http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=2820 ... -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
NIe mozna by skorzystać z wordwrap() ?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:07 |