![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 435 Pomógł: 40 Dołączył: 16.02.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
do aplikacji trzeba dodać jakieś akcje, które będą wywoływane tylko ajaxem. Np. jakiś jquerowy autocomplete. Jakie macie pomysły, żeby na tyle skutecznie to zrobić by skrócić czas requesta? Przykładowo - teraz requesty do urla obsługującego autocomplete trwają ~214 ms. A wiadomo, że przy tego typu usługach czas odpowiedzi jest kluczowy. Jak najlepiej ominąć część/większość niepotrzebnych Symfonowych 'modułów', żeby skrócić ten czas? Nie chodzi mi też o to, by specjalnie "tą" stronę robić w jak najprostszym kodzie, nie powiązanym z symfony. Czyli - jak (i co) dla konkretnej akcji w kontrolerze (załóżmy, że ajaxowe requesty obsługuje mój AjaxController) wyłączyć część/większość Symfony tak aby przyspieszyć czas requesta? I również jak sprawić by część moich listenerów 'nie włączała się' dla tych akcji? Czy również zupełnie olać Doctrine ORM na rzecz DBALa? -------------------- Linkedin | ...
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 2 Dołączył: 25.06.2009 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pierwsza rzecz jaka mi przychodzi do głowy to cache - podstawa przy optymalizacji kodu
![]() druga rzecz, to wysyłaj odpowiedzi tylko w formacie json trzecia, to lepszy serwer Doctrine bym zostawił, cachuj w miarę rozsądku a myślę, że "ociężałość" doctrine nie będzie odczuwalna. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim przy pomocy profilera sprawdź co jest najbardziej czasochłonnym elementem na linii żądanie - odpowiedź.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 1 Dołączył: 22.06.2009 Skąd: Londyn, UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od tego jest również dependency injection, druga sprawa nie jestem tego pewien ale Symfony2 posiada chyba opcje w routerze gdzie się zaznacza ze to tylko route dla zapytań typu AJAX, to może również wpłynąć na szybkość ładowania bo przez to może nie ładować poszczególnych modułów.
Również pamiętaj by to sprawdzić w production environment, jest duża różnica. Ten post edytował paxton 20.12.2011, 14:18:40 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:01 |