![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 2 Dołączył: 25.06.2009 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
piszę projekt w Symfony2 i chciałem użyć ACL, gdyż jest to dlaczego by nie skorzystać ? Włączyłem acl, napisałem przy dodawaniu taki otoż kod:
i teraz mam pytanie, jak sprawdzić, czy zalogowany użytkownik ma do niego prawa? Przypuśćmy taką sytuację: mam dwa obiekty klas $user oraz $project. Jak sprawdzić, czy wybrany użytkownik ma prawa do tego obiektu? To jest raz, dwa: chcę stworzyć grupę użytkowników, którzy mają prawo np dodawać projekty oraz edytować ale tylko te, które sami stworzyli. Można to zrobić za pomocą acl? Ogólnie chcę zrobić tak: jest użytkownik, który należy do jakiejś grupy. Na początku ten user wraz ze wszystkimi w grupie ma prawo do edycji/usuwania projektów. Następnie pozwala innej grupie np grupie X na to, aby mogli przeglądać zawartość projektu, ale bez edycji. Natomiast grupie Y daję uprawnienia podglądu oraz na przykład dodawania komentarzy. Można to jakoś ładnie zrobić w acl czy muszę to zrobić za pomocą jakiś dodatkowych obiektów typu grupa? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:01 |