![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 12 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: WL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem z pozycją absolutną...
Div jest w innym divie z overflow: hidden. I problem polega na tym że div jest ucięty do długości i szerokości rodzica... a chciał bym aby się nałożył na niego. Z góry mówię że nie moge zrezygnować z overflowa ponieważ wtedy parent nie będzie się rozciągał pod jego dzieci... Proszę o wskazówki.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z absolutem(oczywiście bezalkoholowym
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 12 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: WL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zrozumiałeś mnie o co mi chodzi
![]() Postaram się lepiej wytłumaczyć.. Mam diva który ma "width: 300px; height: 300px; i overflow: hidden; position: relative" A w nim mam jeszcze pare divów relatiwów... Ale jest w nim jeden z pozycją absolutną, topem, leftem Top i left jest ustawiany przez js. A dokładniej to zalezy od pozycji kursora... Jest to div który po najechaniu na tytuł w głównym divie ma się pokazać jako dymek... z informacjami... I problem jest w tym że główny div ma 300px; i 300px; i jak ten dymek czyli div z absolutem... dam na rozmiary width: 500px; i height: 500px; To reszta czyli 200px po obu stronach zostaje schowana... a chciał bym aby ten div był "totalnie absolutny" nie zależny od niczego i wyświetlany ponad wszystko chodzi mi o coś w stylu "z-index"... Mam nadzieje że rozumiesz o co mi chodzi... Pozdrawiam... EDIT: i jeszcze ważne może być to gdy usunę overflow z głównego diva wszystko jest w porządku ale wtedy jest nierozciągniety do tekstu Ten post edytował szmerak 14.12.2011, 07:51:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
daj przykład live lub pełny skrócony kod html przykładu tutaj ze wszystkim co konieczne żeby kliknąć tylko "html" (pobierz) i mieć jak na dłoni...
z overflow: hidden musisz zrezygnować... wychodzi na to, że na szerokość ma Ci się rozciągać... daj przykład live gdyż nie chce mi się bawić w ciemno (jak i reszcie)... daj display: block to na pewno, potem ustaw width lub min-width... lub drugie rozwiązanie by nie rezygnować z overflow hidden to zrób wrapera na tego div'a z pozycjonowaniem relatywnym i w nim zamieść tego div'a z overflow hidden i tego pozycjonowanego absolutnie, by nie korzystać z z-index to ten co ma być na wierzchu w kodzie ma być ostatni, ten co ma być tłem innego w kodzie ma być wyżej - w przeciwnym razie musisz skorzystać jeszcze z z-index... Ten post edytował zegarek84 14.12.2011, 10:44:37 -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
Jak widać próbowałem różnych kombinacji ale nic nie pomaga... Ma być taki efekt obrazowo
Ten post edytował szmerak 14.12.2011, 12:55:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi mi o zagniezdrzenie typu:
Kod <div class="wrapper" style="margin:0px; padding:0px; position:relative;"> <div class="m-content"></div> <div class="text-description"></div> </div> ale to jeśli nie chcesz rezygnować z overflow... poza tym dokładniej nie wiem, czy komuś będzie się chciało rozpisywać skoro nie dajesz kodu live... jeśli zrozumiałeś co piszę to spróbuj tej struktury... edit chodzi o technikę jak z transparentnym tłem a normalnym tekstem bez RGBa - pierwszy lepszy przykład z google: http://kiveo.net/blog/transparent-backgrounds/ Ten post edytował zegarek84 14.12.2011, 13:10:28 -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 05:02 |