![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 578 Pomógł: 69 Dołączył: 15.04.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Czy istnieje w php jakaś funkcja szyfrująca stringi?
Chodzi mi o funkcję szyfrującą hasłem. Szukam takiej, która nie wymaga dodatkowych klas, oraz takiej, która używa silnego algorytmu, czyli niemożliwej do złamania metodą inną niż brutal force. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 306 Pomógł: 42 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sha1 + salt.
Szyfrowanie sha1 jest procesem teoretycznie nieodwracalnym przy odpowiedniej sile hasła. Ten post edytował qrooel 13.12.2011, 15:12:06 -------------------- Strony WWW: http://arscreo.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 578 Pomógł: 69 Dołączył: 15.04.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukam funkcji szyfrującej, a nie hashującej.
Samo istnienie hasła sugeruje, iż szukam funkcji, którą można odwrócić (przy znajomości hasła oczywiście). Ten post edytował timon27 13.12.2011, 15:13:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.php.net/manual/pl/book.mcrypt.php
Zobacz sobie klasę (Encrypt) z Kohany 3 z wykorzystaniem tej funkcji. Ten post edytował skowron-line 13.12.2011, 15:38:21 -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
No właśnie, gdziekolwiek nie szukałem, to widziałem że ludzie wykorzystują klasy.
Niestety przy obecnym problemie klasy są niewskazane, a poza tym moim zdaniem powinna być do tego prosta funkcja. No trudno. Myślę, że sam napiszę taka funkcję przy wykorzystaniu jakiejś funkcji hashującej. Jakby ktoś tu trafił z googla, to podaje funkcje szyfrowania hasłem. Bez użycia klas. Bezpieczna - złamanie jej jest tak trudne jak zlamanie md5. Mało lini kodu - łatwo podmienić md5 na np. sha1, czy inny obsługiwany hash, każdy może prześledzić bezpieczeństwo. Szybka - obliczanie szyfru odbywa się w czasie liniowym, niewiele dłużej niż obliczanie hasów md5.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Bezpieczna - złamanie jej jest tak trudne jak zlamanie md5. md5 można "złamać" obecnie w 10 sekund ![]() Cytat Bez użycia klas. Dziwne masz podejście... napisałeś dwie funkcje i już jesteś uradowany że nie użyłeś klas.... te dwie funkcje można zapisać jako klasę, tak samo jak prostą klasę można bez problemu zapisać jako funkcje.
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Cytat md5 można "złamać" obecnie w 10 sekund Podaj proszę jakieś narzędzie, którym mogę złamać md5 w 10s (tylko nie hasła 3literowego). Nie. Kolizja nie wystarcza do złamania szyfru. Poza tym jak mówiłem, można użyć jakiegokolwiek innego hasha. W stosownym miejscu podmieniasz tylko md5, oraz modyfikujesz wartość $d. Cytat prostą klasę No właśnie mcrypt chyba nie jest prostą klasą Ten post edytował timon27 14.12.2011, 09:01:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
md5 było dobre 20 lat temu. Teraz trzymając hasła w md5 jest niemalże równoważne z trzymaniem ich w jawnej postaci. Odnośnie md5 masz napisane sporo tu:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=44...t=0&start=0 Cytat No właśnie mcrypt chyba nie jest prostą klasą przecież w php mcrypt używasz jako wywołanie funkcji, nie musisz się bawić w jakieś klasy.Nadal nie kumam co ci przeszkadzają klasy skoro i tak używasz funkcji. No ale mniejsza o to. Twoja sprawa. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 23:35 |