![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W adresie URL przesyłam parametr, które wartość zawiera spacje, np:
i teraz w zmiennej $_REQUEST['name'] jest nie "good luck", a tylko "good" (czyli pierwszy wyraz przed spacją). Czy można więc jakoś przesłać w adresie URL parametr, którego wartość zawiera w sobie spacje? Ten post edytował Demoneos 12.12.2011, 21:41:29 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wysyłam więc adres URL kodując wartość parametru za pomocą funkcji urlencode:
i rzeczywiście po najechaniu myszką na link na pasku statusu przeglądarki jest: http://site.com/?name=good+luck czyli + zamiast spacji. Tyle tylko, że jak to później próbuję odebrać przy pomocji funkcji urldecode: to nadal otrzymuję tylko pierwszy wyraz przed pierwszą spacją. Co więc jest źle? ------ EDIT ------ W Example #1 na stronie urldecode widzę, że tej funkcji urldecode() nie używa się w tak prosty sposób jak myślałem ![]() Z tym, że w Example #1 jest błąd, bo zamiast $QUERY_STRING powinno być $_SERVER['QUERY_STRING'] ![]() Mogłem więc już po odświeżeniu strony odbierać już całe wartości (wraz ze spacjami) parametrów z adresu URL. Miałem natomiast zupełnie inny problem - spacje nie działały w funkcji header(). Ale tutaj na forum (komentarz z 10 Aug 06 6:26) ktoś poradził, żeby zmienną zawierającą nazwę pliku otoczyć "podwójnym cytatem": i zadziałało ![]() Ten post edytował Demoneos 13.12.2011, 10:08:04 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:59 |