![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym w title wstawić nazwę użytkownika, wykorzystując to że już napisałem komendę pobierającą z bazy kolumnę z użytkownikiem.
Ale wygląda że nie mogę tak zrobić, bo zamiast loginu w title wyświetla link do strony. A i jeszcze jedno, do czego jest przydatne w ogóle mysql_fetch_array? Przecież pobieram z bazy za pomocą, mysql_query, czy nie jest to walenie kota za pomocą młota? Trochę tego nie rozumiem, ale jako początkujący być może o czymś nie wiem. Kto mnie oświeci? Ten post edytował IIFF 11.12.2011, 23:22:44 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 2 Dołączył: 25.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
echo ''.$r['login'].'<br>
Zarejestrowany: '.$r['data'].''; lepiej: echo $r['login'].' <br> Zarejestrowany: '.$r['data']; i tutaj normalnie podaje nick? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, tam podaje, ale w title nie, podejrzewam że przez to że title mam w osobnym "<?php", ale po co takie utrudnienia?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 2 Dołączył: 25.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sam sobie odpowiedziałeś na pytanie
![]() zmienne 'normalne' można wykorzystywać tylko i wyłącznie w danym pliku php, chyba że zrobić include. pokaż najlepiej obydwa pliki, najlepiej całe, wtedy może jakoś pomożemy. |
|
|
![]()
|
|
sam sobie odpowiedziałeś na pytanie ![]() ? zmienne 'normalne' można wykorzystywać tylko i wyłącznie w danym pliku php, chyba że zrobić include. Napisałem, w title jedno <?php, drugie w body, ale to ten sam plik! Proszę, kod:
Ten post edytował IIFF 12.12.2011, 04:03:00 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W title próbujesz wyswietlić login z wyniku zapytania, które wykonujesz dopiero później.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Rozumiem sedno błędu, ale pytam jak zaincludować(czy można zaincludować? Wykorzystać to drugi raz?) by nie musieć robić bałaganu w kodzie - dodawać kilka razy to samo? I czy ma wpływ to że jest w innym <?php, czy tylko dlatego nie działa że jest "przed zapytaniem" a sekcja <?php nie ma żadnego wpływu....?
? Ten post edytował IIFF 12.12.2011, 15:16:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 14 Dołączył: 25.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wykorzystać zmienną drugi raz możesz tylko wtedy, kiedy ta zmienna istnieje. Nie możesz jej wykorzystać u góry, bo jej wcześniej nie ma. Skrypt jest czytany od góry w dół.
Powinienes najpierw pobrać dane o użytkowniku, zapisać je do zmiennej i dopiero potem wykorzystać. Najpierw wstawisz zmienną w tytule, a potem w dalszej części kodu. Ten post edytował lukesh 12.12.2011, 16:58:53 -------------------- Edumemo.pl - Nauka Języków Obcych
|
|
|
![]()
|
|
Jeszcze jedno: po co do diabła dodano coś takiego jak: mysql_fetch_array
![]() Ja się pytam: Czy to pełni jakąś dokładną funkcję ważną o której nie wiem, czy poprostu dodane zostało tak, żeby poprostu nauka php nie była taka łatwa? Ten post edytował IIFF 12.12.2011, 17:56:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Tak cięzko doczytać w manualu co zwraca i co robi mysql_query oraz mysql_fetch_array() a nie zadawać równie idiotyczne pytania?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Uspokój się, proszę, weź głęboki wdech. Czytałem to wszystko, chodzi mi o logikę, bo że to utrudnienie i tak trzeba, bo tak mogę zrozumieć, ale nie widzę tutaj logiki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 14 Dołączył: 25.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja się pytam: Czy to pełni jakąś dokładną funkcję ważną o której nie wiem, czy poprostu dodane zostało tak, żeby poprostu nauka php nie była taka łatwa? Mysql_query zwraca true lub false, mysql_fetch_array zwraca tablicę wyników, a jesli chcesz tylko jeden wiersze, wtedy użyj mysql_fetch_row. Mysql_query wykonuje zapytania, ale go poniekąd nie przechwytuje. Z mysql_query dowiesz się, czy zapytanie się udało. Wyobraź sobie, że oprócz wybierania z bazy danych, dane można też dodawać - i co wtedy miałoby wyświetlić mysql_query? Dlatego ta funckaj służy do określenia, czy zapytanie zostało wykonane, czy nie. Potem te dane musisz przechwycić innymi funkcjami. Teraz rozumiesz "logikę"? Ten post edytował lukesh 12.12.2011, 18:03:31 -------------------- Edumemo.pl - Nauka Języków Obcych
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Uspokój się, proszę, weź głęboki wdech. Czytałem to wszystko, chodzi mi o logikę, bo że to utrudnienie i tak trzeba, bo tak mogę zrozumieć, ale nie widzę tutaj logiki. Po czytaniu Twoich ostatnich tematów na forum odnoszę wrażenie że mało w czym widzisz logikę. Może ty też trochę się uspokuj i przed założoniem kolejnego tematu/postu zastanów się jednak trochę nad nim.Cytat Mysql_query zwraca true lub false Zwraca też RESOURCE.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 15:08 |