Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]Łatwy framework, Pytanie
Mefiuu

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Ostatnio zacząłem się wgłębiać w tematykę frameworków. Wiem, temat o tym był już niejednokrotnie, jednak to były raczej ogólne rozmowy, bądź rozmowy o konkretnych frameworkach. Ostatnio dostałem zlecenie na napisanie aplikacji w wybranym frameworku. Wybór padł na Kohana. Jednakże na którymś forum (nie pamiętam czy tym czy właśnie Kohana) jeden użytkownik miał kilka pytań i otrzymał odpowiedź (bodajże od phpion ale nie jestem pewien (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ), że nie warto aby się od razu zagłębiał w takie frameworki, tylko lepiej poznać jakiś mniejszy, jak to działa i w ogóle. Poczytałem nieco o tinyMVC, ale mam problemy z jego skonfigurowaniem. Chodzi mi o to, czy znacie jakieś MALUTKIE, proste frameworki do PHP? Nie chcę się właśnie pakować od razu w Zenda, Symfony,k cakePHP czy coś podobnego bo czuję że utonę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 5)
wujek2009

-----

Co jak co, ale Kohana jest łatwym frameworkiem - nawet z kulejącą dokumentacją jesteś w stanie napisać np. bloga.
+Quote Post
Mefiuu

-----

całkiem możliwe, ale czy będzie Kohana odpowiednia dla osoby która z frameworkiem nie miała nigdy styczności? Podstawy OOP mam, pisałem nawet prooooosty system w OOP i kilka innych skryptów ale nie wiem czy taka wiedza będzie odpowiednia dla Kohanej. Nie chcę jak to ktoś napisał "Kopiować kodów z dokumentacji, zmieniać na ślepo i jak zadziała to okej a jak nie to frustracja" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
melkorm

-----

Tak na prawdę przez to że `coś` nie działa najlepiej nauczyć się danego FW, tyczy się to każdego FW wtedy masz możliwość prześledzenia co dokładnie dany FW odpala, kiedy i po co - wtedy masz możliwość zrozumienia całej architektury i działania danego narzędzia, fakt potrzeba na to poświęcić trochę czasu w zależności od stopnia skomplikowania danego FW.
Kohana akurat należy do tych prostszych FW i raczej korzystanie z niej nie sprawia wielu problemów.
+Quote Post
Mefiuu

-----

hmmm.. skoro tak twierdzicie to pewnie wezmę się za tą Kohaną, poczytam jakieś tutoriale do v3, dokumentację, coś mi może zaświta (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

Dzięki za zainteresowanie tematem, pozdrawiam serdecznie
+Quote Post
CuteOne

-----

Jeżeli posiadasz podstawową wiedzę na temat OOP to praktycznie każdy framework będzie dla Ciebie łatwy do ogarnięcia (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) bo IMHO każdy składa się z tych samych elementów. Ze swojej strony poleciłbym Zenda - nie narzuca stylu pisania(dla niektórych to zło (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ), masa poradników na necie i duży support na różnych forach.

ps. sam uczyłem się stąd http://www.youtube.com/user/integral30#p/u/63/UiG2bCmZt-I
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.12.2025 - 21:56