![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ucząc się obiektówki, rzeczywistość postawiła mnie pod ścianą - zostałem zmuszony do zastosowania logowania. Ponieważ obiektówki się uczę, więc stwierdziłem, że napiszę klasę loggera samodzielnie. Na razie w wersji statycznej. I tu napotkałem na problem. Stałe zdefiniowane w obiekcie nie mogą być w żaden sposób wykorzystane w definicji metody tej klasy... albo po prostu ja nie ogarniam tej kuwety
![]()
Krótkie pytanie: DLACZEGO? Próbowałem (chyba) każdego sposobu: łączenia przez "|", używania nazw bez "self::", i innych podobnych wygibasów. Dodam, że wewnątrz metod odwołania postaci "self::CONSTANT" są jak najbardziej prawidłowe i działają dokładnie tak, jak tego oczekuję. PHP 5.3.2/Win32 P.S. Tak, wiem: singleton i inne wzorce. Ale chodzi o coś innego - powtórzę pytanie: "dlaczego to nie działa, i co zrobić, by zadziałało". |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
prosty przykład
$c musi przyjąć jakąś konkretną wartość a nie A lub B lub C. $c może przyjąć wartość aaabbbccc za pomocą połączenia poprzez . lub jako tablica
Ten post edytował CuteOne 10.12.2011, 02:28:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No chyba niezupełnie. Obaj myślimy o logicznym "or", ale w dwóch "rodzajach", że się tak wyrażę.
Ty piszesz o http://www.php.net/manual/en/language.operators.logical.php. Ja myślałem o użyciu http://www.php.net/manual/en/language.operators.bitwise.php (takim jak w stałych E_ w php - nie zastanowiły Cię wartości stałych zdefiniowanych wewnątrz klasy?) Zresztą, jeśli nawet - to sumowanie (w postaci "+") w odniesieniu do stałych liczbowych (zdefiniowanych w klasie) imho powinno działać. A też nie działa. A to już jest bardziej zastanawiające, przynajmniej dla mnie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:19 |